Interdicţia impusă de DNA lui Căşuneanu, ridicată pentru că acesta nu a fost ascultat în prealabil

Judecătorii instanţei supreme au decis definitiv ridicarea interdicţiei de a părăsi Bacăul impusă lui Costel Căşuneanu de procurorii DNA, pe motiv că omul de afaceri nu a fost ascultat în prealabil, conform normelor procedurale legale.

27 afișări
Imaginea articolului Interdicţia impusă de DNA lui Căşuneanu, ridicată pentru că acesta nu a fost ascultat în prealabil

Interdicţia impusă de DNA lui Căşuneanu, ridicată pentru că acesta nu a fost ascultat în prealabil (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Completul de nouă judecători al instanţei supreme a decis că recursul procurorilor în acest caz este nefondat, se arată în motivarea deciziei din 6 ianuarie.

Judecătorii arată că, în Codul de procedură penală, legiuitorul a impus în mod imperativ și obligatoriu îndeplinirea unor condiţii exprese care trebuie să fie îndeplinite cumulativ și într-o anumită succesiune, și anume: ascultarea învinuitului sau inculpatului în prezența apărătorului, urmată de cea de a doua condiție care trebuie îndeplinită cumulativ și care se referă la existența probelor sau indiciilor temeinice că învinuitul sau inculpatul a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală.

Analizând actele dosarului, Curtea a constatat că faţă de Costel Cășuneanu nu s-a respectat una din condițiile cumulative la luarea măsurii, și anume aceea a ascultării prealabile a inculpatului.

Examinând dosarul, judecătorii au constatat că, omul de afaceri Costel Cășuneanu a solicitat termen în vederea pregătirii apărării arătând că doreşte să dea declaraţii în cauză, termne care a fost stabilit pentru data de 6 ianuarie.

Curtea a preciat că, prin acordarea unui nou termen nu trebuie înţeles că omul de afaceri și-ar fi manifestat refuzul de a fi ascultat, "refuz care, dacă ar fi existat, trebuia să fie explicit și care îndreptățea organul judiciar să consemneze această ipoteză, care însă nu se regăsește în cauză".

"În aceste condiții, Curtea constată că, la luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi localitatea prin ordonanța din 21 decembrie 2009 emisă în dosarul nr.310/P/2009 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, nu există anterior luării acestei măsuri nicio declarație a inculpatului Cășuneanu Costel, așa cum impun în mod imperativ dispozițiile art.145 alin.1 raportat la art.143 alin.1 din Codul de procedură penală, astfel încât, în mod corect, prima instanță a apreciat că luarea măsurii fără ascultarea inculpatului este nelegală", se arată în motivarea deciziei judecătorilor.

Judecătorul Elena Cârcei a avut o opinie separată în acst caz. Aceasta a decis în sensul admiterii recursului procurorilor DNA, al casării încheierii atacate cu trimiterea cauzei la aceeaşi
instanţă pentru soluţionarea cererii de un complet în compunerea legală de trei judecători.

Căşuneanu i-ar fi cerut senatorului PSD Cătălin Voicu să intervină la preşedintele Secţiei civile a instanţei supreme, Florin Costiniu, pentru ca, acesta, la rândul său, să intervină favorabil pentru omul de afaceri la colegi de la Secţia de contencios administrativ şi fiscal cu privire la o contestaţie referitoare la o licitaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici