INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi vorbeşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre cum România - fata de la ţară chemată la oraş în UE - va scăpa conjunctural de infringement-ul în problema gropilor de gunoi, despre taxa auto şi despre Roşia Montană, precum şi despre relaţia sa cu Radu Mazăre.

74 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Rep.: "Marea debarasare", un program început în vremea ministrului Korodi şi care parcă astăzi nu mai suscită atâta interes. Ce se mai întâmplă cu el?

N. N.: "Marea debarasare" trebuie să funcţioneze. Eu am convocat, din nou, organizaţiile care se ocupă de chestiunea asta. Acolo sunt însă nişte mici inadvertenţe.

El funcţionează şi acum. A rămas acelaşi lucru, în prima sâmbătă din lună. Funcţionează, dar funcţionează mai mult ca şi brand. Fizic, acolo există furturi, sustrageri şi vândut second-hand diverse chestii. Există şi nişte bani de publicitate, pentru promovarea evenimentului, am cerut şi eu acum să văd cum se folosesc.

TITLURILE ZILEI

Este însă o chestiune care oricum nu-şi atinge scopul şi nu îşi va atinge ţinta de 20 de kilograme sau cât e pe Europa. Sub nici o formă. Nu au atins-o nici ei. Acum, la Praga, am avut o discuţie cu colegii mei din ministerele de Mediu din ţările europene şi mi-au spus că au aceeaşi problemă. Şi probabil se va interveni pe directivă, pe chestia asta, să se modifice directiva şi să scadă cota. Dacă ei, care, vorba aceea, îşi schimbă la cinci ani maşina de spălat şi televizorul, dar noi... . Hai să fim serioşi!

Chestiunea asta se va reglementa. "Marea debarasare" este o chestiune premergătoare conştientizării oamenilor că anumite obiecte din casă trebuie duse în anumite locuri. Nu se poate face asta cu forcepsul, şi atunci statul vine şi, în colaborare cu cei care se ocupă, spune: "Hai s-o luăm uşurel aşa, le luăm de la tine de acasă în prima fază".

Chestiunea se va lămuri, sunt convins de problema asta, în momentul în care lămurim problema deşeurilor în general. Pentru că ştiţi care este diferenţa? Că el îl pune pe trotuar - nu poate să pună sau să arunce televizorul sau maşina de spălat pe ghena de gunoi. Îl lasă lângă ghenă de obicei. Aici discutăm deja despre colector, despre selecţie, despre unde se duc toate, iar asta face parte din planul de management general.

Vom mai vorbi de "Marea debarasare" probabil un an, doi. Că încă un an-doi trebuie să alerg şi hoţul care vine şi vinde la second-hand, asta nu cred că este o problemă care deja trebuie să ne preocupe foarte tare. Lucrurile vor veni de la sine prin reglarea mecanismului macro. Asta-i chestiunea. Nu putem s-o ducem într-un provizorat de genul ăsta tot timpul.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici