INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi vorbeşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre cum România - fata de la ţară chemată la oraş în UE - va scăpa conjunctural de infringement-ul în problema gropilor de gunoi, despre taxa auto şi despre Roşia Montană, precum şi despre relaţia sa cu Radu Mazăre.

74 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Nemirschi: În cazul gropilor de gunoi argumentul e că ne pute în faţa uşii, nu că cere UE

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Rep.: S-a înţeles mesajul ăsta?

N. N.: În principiu s-a înţeles. S-a înţeles şi pentru că am refuzat să avizez anumite documente şi pentru că am venit în întâmpinarea unor decizii spunându-le că pot face mai mult din punct de vedere economic, pentru că legislaţia de mediu îmi permite.

Rep.: Astea au fost cele rele. Cele bune?

N. N.: Din fericire am moştenit o situaţie bună la ceea ce înseamnă lucrul pentru fonduri europene. Aici nu vorbesc neapărat despre absorbţie, de banii cash pe care i-am atras. Dar am insistat ca această direcţie să rămână cumva neatinsă de vântul politic, pentru că e un lucru bun care funcţionează. Departamentul acesta funcţiona, şi asta a fost decizia pe care am luat-o şi am preferat să nu schimb mare lucru acolo. Doar nişte chestiuni de formă, nu de fond. Am avut câteva discuţii cu comisarul european care se ocupă de asta, am convenit nişte principii de colaborare şi mesajul ăsta l-am transmis şi mai departe Guvernului României. De altfel, Ministerul Mediului este primul în materie de absorbţie a fondurilor europene.

TITLURILE ZILEI

Rep.: România este în criză economică şi toată lumea vorbeşte de necesitatea absorbţiei de fonduri europene. În cele cinci luni de ministeriat, cum stăm din acest punct de vedere, raportat la, să zicem, primele cinci luni ale anului trecut?

N. N.: Există şi o statistică ce conţine cifre concrete, o voi prezenta curând.

Rep.: Domnule ministru, veniţi din Constanţa, unde aţi fost viceprimar. Comentatorii s-au grăbit să afirme, cu ocazia numirii dumneavoastră în funcţie, că Radu Mazăre şi-a pus om la mediu.

N. N.: Aşa şi este.

Rep.: Voiam să vă întreb ce relaţie aveţi acum cu Radu Mazăre.

N. N.: Aceeaşi relaţie bună pe care am avut-o timp de zece ani de zile, cât am lucrat împreună. Din păcate, ne vedem mult prea rar, foarte rar. Probabil că asta este o dovadă că nu mai sunt omul lui Mazăre din punct de vedere a ceea ce s-a scris.

Dacă la nivel de anumite descentralizări putem discuta asupra oportunităţii schimbării din punct de vedere politic a unor oameni, la nivel de Guvern şi de ministru nu este acelaşi lucru, evident. Atunci, Radu Mazăre a spus: "Constanţa nu a avut niciodată ministru, din ’89 încoace, şi Constanţa merită un ministru." A fost să fiu eu şi, din momentul ăsta, discuţia mea (cu Mazăre, n.r.) este dintre un ministru şi un primar de municipiu.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici