Inundaţii şi alunecări de teren în 13 localităţi din Buzău

Un număr de 13 localităţi din judeţul Buzău au fost afectate de ploile abundente înregistrate în ultimele două zile, zeci de gospodării fiind inundate, în timp ce mai multe drumuri, poduri şi podeţe au fost distruse sau avariate, în unele zone fiind reactivate alunecări de teren.

432 afișări
Imaginea articolului Inundaţii şi alunecări de teren în 13 localităţi din Buzău

Inundaţii şi alunecări de teren în 13 localităţi din Buzău (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, Marius Sîrbescu, localităţile în care s-au produs inundaţii sunt Rîmnicu Sărat, Vintilă Vodă, Mînzăleşti, Lopătari, Murgeşti, Mărgătiteşti, Beceni, Berca, Topliceni, Cernăteşti, Căneşti, Chilii şi Podgoria.

În municipiul Rîmnicu Sărat, 17 gospodării au fost inundate, apa intrând în patru case din cauza canalizărilor subdimensionate, în timp ce la Vintilă Vodă au fost reactivate mai multe alunecări de teren pe drumul judeţean 203 K, probleme fiind în trei puncte. O alunecare de teren pune în pericol biserica din localitate, iar o alta are o adâncime de 100 de metri. În aceeaşi comună, au fost avariate mai multe podeţe, dar şi drumuri, astfel că accesul către mai multe cătune între care Terca şi Ploştina se realizează doar pietonal în acest moment.

La Murgeşti, drumul judeţean 203 A Murgeşti - Livada - Rîmnicu Sărat, la ieşirea din comună, a fost avariat din cauza unei alunecări de teren, astfel că circulaţia se desfăşoară pe un singur fir. De asemenea, drumul judeţean 220, care face legătura între Pardoşi şi Murgeşti, este blocat din cauza creşterii debitului pârâului Cîlnău.

În celelalte comune buzoiene afectate de ploile abundente mai multe podeţe au fost distruse. În comuna Berca, zece gospodării au fost inundate, în timp ce la Căneşti drumul judeţean 102 F este surpat pe o lungime de aproximativ metri şi o adâncime de un metru.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Române Buzău Ialomiţa, Mariana Lăcătuşu, a declarat, miercuri dimineaţă, că în judeţul Buzău debitele apelor sunt în scădere.

"Ieri (marţi-n.r.), pe râul Buzău şi afluenţi am avut cote de atenţie depăşite cu 10-20 de centimetri pe Slănic, la staţia de la Cernăteşti, iar în acest moment nivelurile sunt în scădere pe toate râurile din judeţ. Avem creştere de 50 de centimetri doar la staţia hidrometrică Racoviţa pe cursul inferior al râului Buzău, în judeţul Brăila, în rest nu avem nici o problemă nici pe râuri şi nici la lucrările hidrotehnice din administrare. Considerăm că am depăşit această situaţie”, a declarat Lăcătuşu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici