Investitorii semnalează probleme privind termene de judecată prea lungi în procese comerciale

Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini semnalează Ministerului Justiţiei probleme legate de termenele nerezonabile date de instanţele de judecată în cadrul procedurilor de insolvenţă şi în dosarele comerciale în general.

44 afișări
Imaginea articolului Investitorii semnalează probleme privind termene de judecată prea lungi în procese comerciale

Investitorii semnalează probleme privind termene de judecată prea lungi în procese comerciale (Imagine: Catalina_Filip/Mediafax Foto)

Ministerul Justiţiei a lansat în 30 iulie 2010 "Platforma pentru dialog şi cooperare între Ministerul Justiţiei şi mediul de afaceri", iniţiativă instituţională care îşi propune conjugarea eforturilor pentru îmbunătăţirea legislaţiei aplicabile afacerilor şi specializarea magistraţilor în domeniul dreptului afacerilor.

La prima întâlnire care a avut loc la sediul ministerului, au participat reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Băncilor, Consiliului Investitorilor Străini, Camerei de Comerţ Britanico-Române, Camerei de Comerţ Americane în România, precum şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Mark Gittenstein şi ambasadorul Marii Britanii în România, Robin Barnett, informează, vineri, Biroul de presă al Ministeruui Justiţiei.

În cadrul întâlnirii s-a convenit constituirea unei Comisii Tehnice Permanente, care să se întâlnească bilunar pentru a lucra asupra problemelor aflate pe agenda Platformei.

Platforma este gândită ca un cadru instituţional flexibil, la care pot adera oricând organizaţii ale mediului de afaceri, la solicitarea acestora.

În continuarea lucrărilor din cadrul Platformei, joi, a avut loc la sediul ministerului o întâlnire între ministrul Justiţiei şi Consiliul Investitorilor Străini, printr-o delegaţie formată din: Mariana Gheorghe, CEO - OMV Petrom, preşedinte FIC; Steven Van Groningen, preşedinte Raiffeisen Bank, vice-preşedinte FIC; Frank Hajdinjak, General Manager E.ON; Jean Valvis, preşedinte Valvis Holding; Gilbert Wood, managing Director Hall, Dickler; Claudio Zito, CEO & Country Manager Enel; Doina Ciomag, director executiv FIC.

În cadrul acestei întâlniri au fost stabilite ca priorităţi de acţiune viitoare studierea cadrului normativ al procedurilor de adoptare a actelor normative la nivelul Guvernului şi a unor eventuale soluţii care să contribuie la îmbunătăţirea legislaţiei aplicabile afacerilor.

Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini au semnalat probleme legate de termenele nerezonabile pronunţate de instanţele de judecată în cadrul procedurilor de insolvenţă şi în dosare comerciale în general. În scopul abordării eficiente şi principiale a acestei problematici, s-a convenit invitarea la o întâlnire viitoare a reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii.

În cadrul Platformei au fost deja iniţiate pregătiri pentru o serie de seminarii de specializare a judecătorilor în domeniul dreptului bancar, pe baza unui program de cooperare între Ministerul Justiţiei, Erste Bank, Asociaţia Română a Băncilor şi Institutul Naţional al Magistraturii.

De asemenea, au fost iniţiate discuţii pentru sprijinirea Ministerului Justiţiei în desfăşurarea altor proiecte concrete ce vor fi anunţate curând.

"Ideea platformei de dialog şi cooperare are la bază interesul comun al îmbunătăţirii calităţii legislaţiei comerciale. De asemenea, suntem interesaţi să avem semnale şi evaluări concrete din mediul de afaceri privind celeritatea şi calitatea actului de justiţie în instanţele noastre. Vom încerca să organizăm şi să mediem un dialog între mediul de afaceri şi Consiliul Superior al Magistraturii, nu pentru a diseca speţe concrete, ci pentru a analiza fenomene precum unificarea jurisprudenţei şi specializarea magistraţilor, susţine ministrul Cătălin Predoiu.

Demnitarul afirmă că, prin această cooperare, se urmăreşte obţinerea sprijinului pentru iniţiative ale ministerului, precum desfăşurarea unor seminarii de specializare a magistraţilor.

"Ne propunem o cooperare instituţională flexibilă şi aplicată, cu o geometrie variabilă, atât pe axa minister - mediul de afaceri, cât şi în triunghiul minister - mediul de afaceri - sistemul judiciar, în funcţie de disponibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii. O legislaţie mai bună, magistraţi mai specializaţi şi o jurisprudenţă unitară sunt dezideratele principale ale Platformei", arată Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici