Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, despre Doina Cornea: A fost conştiinţa vie a părţii conştiente a naţiunii române

Preşedintele Academiei Române, rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, consideră că fosta disidentă Doina Cornea a fost ”conştiinţa vie a părţii conştiente a naţiunii române, decise să nu mai trăiască în supunere faţă de dictatură şi faţă de comunism”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

582 afișări
Imaginea articolului Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, despre Doina Cornea: A fost conştiinţa vie a părţii conştiente a naţiunii române

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, despre Doina Cornea: A fost conştiinţa vie a părţii conştiente a naţiunii române

Potrivit unei declaraţii a lui Ioan Aurel Pop transmisă, vineri, Doina Cornea a dat un semnal Europei că şi românii au disidenţa lor, că se mişcă şi că pregătesc schimbarea.

”Doina Cornea a fost conştiinţa vie a părţii conştiente a naţiunii române, decise să nu mai trăiască în supunere faţă de dictatură şi faţă de comunism. Prin aceasta, Doina Cornea a dat un semnal Europei că şi românii au disidenţa lor, că se mişcă şi că pregătesc schimbarea. Personalitatea sa a fost o sinteză extraordinară între gracilitatea şi delicateţea fiinţei sale fizice şi marea forţă a voinţei sale, ivită din uriaşa concentrare de energie a fiinţei sale spirituale. (…) Odată cu trecerea Doinei Cornea într-o altă lume, lumea noastră – pe care a dorit-o mai bună, mai umană şi mai dreaptă – rămâne mult mai săracă. Calitatea ei de luptătoare împotriva regimului comunist de dictatură, regim care, în faza sa finală, a condus la umilirea poporului român, o aşază între făuritorii noii Românii, de după 1989”, a arătat Pop.

Potrivit acestuia, dispariţia Doinei Cornea are pentru comunitatea profesorilor şi studenţilor UBB o semnificaţie aparte, deaoarece „această Doamnă a spiritului protestatar anticomunist a fost cadru didactic al Almei Mater Napocensis”.

„Instituţia nu a ştiut şi nu a putut, în vremurile acelea de dictatură, s-o protejeze şi s-o preţuiască după cum s-ar fi cuvenit, dar recunoştinţa faţă de marile personalităţi vine adesea, în istorie, după moartea acestora”, a menţionat preşedinttele Academiei Române.Doina Cornea a murit, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 89 de ani, fiind bolnavă de mai mult timp. Fiul Doinei Cornea, Leontin Juhasz, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că mama sa a murit în locuinţa ei din Cluj-Napoca.

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 la Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici