Iohannis, despre explorarea gazelor de şist în Vaslui: Mi se pare un lucru excepţional de bun

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că i se pare un lucru "excepţional de bun" faptul că autorităţile din Vaslui au avizat explorarea gazelor de şist de către o firmă străină, adăugând că statul român este "incapabil" să facă astfel de investiţii.

659 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre explorarea gazelor de şist în Vaslui: Mi se pare un lucru excepţional de bun

Iohannis, despre explorarea gazelor de şist în Vaslui: Mi se pare un lucru excepţional de bun (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre faptul că, la Vaslui, autorităţile locale au avizat explorarea gazelor de şist de către o firmă străină, răspunzând că este "un lucru excepţional de bun", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Mi se pare un lucru excepţional de bun. Noi trebuie să ştim ce resurse avem. Că le exploatăm apoi sau nu, este partea a doua. Dar, să stai aşa pe o ţară şi să nu ştii ce ai, este total greşit. Şi dacă metode şi tehnologii noi permit explorărări mai detaliate, mai bune decât cele de dinainte, sunt de părere că trebuie făcute", a răspuns Iohannis.

Întrebat cum ajută statul aceste explorări, atâta timp cât sunt făcute de către firme străine, Iohannis a răspuns: "Ne ajută să facem, totuşi, nişte lucruri pe care noi nu suntem în stare să le facem. Dacă am fi fost în stare le-am fi făcut noi. Noi suntem incapabili să facem aşa ceva, de aceea le fac alţii în locul nostru. Ei nu le duc cu ei decât într-o mică parte".

În plus, răspunzând unei întrebări legate de efectele negative ale explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist, Iohannis a spus că politicienii trebuie "să cântărească foarte bine" dacă activităţile respective sunt necesare.

"Dacă apare o consecinţă negativă, ea apare în locul unde se petrece exploatarea şi, de aceea, este bine ca politicienii să cântărească foarte bine, dacă e nevoie de activitatea respectivă, cu urmările negative cu tot. Dar, să condamni pauşal explorări şi exploatări prin firme străine mi se pare absolut exagerat. Economia româneacă funcţionează datorită investitorilor străini. Dacă i-am scoate şi ar rămâne numai ai noştri, ar rămâne foarte, foarte puţină economie. Eu cred că politica României în ultimii 23 de ani a fost corectă, în sensul de a atrage investiţii străine în România, care şi creează locuri de muncă", a mai spus Iohannis.

Acesta a adăugat că "e bine să nuanţăm aceste lucruri şi să devenim mai puţin xenofobi economici".

Întrebat ce părere are despre faptul că tot mai mulţi parlamentari au afirmat că proiectul Roşia Montană nu va trece de Parament, Iohannis a răspuns: "Înseamnă că s-au lămurit".

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitate în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.

"Pe suprafaţa aferentă instalaţiei de foraj va fi montată o geomembrană care va asigura impermeabilitatea solului", susţin în documente reprezentanţii firmei Chevron.

Forajul de la Siliştea se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM şi Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotărârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism în judeţul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist, două obţinute la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an împreună cu cel de la Siliştea şi unul în urmă cu două luni. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici