Hotărârile de CL privind interzicerea exploatării gazelor de şist, considerate ilegale de instanţă

Consiliile locale din judeţul Vaslui care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist trebuie să anuleze aceste hotărâri, a decis Tribunalul Vaslui, în urma proceselor intentate de către Prefectură.

230 afișări
Imaginea articolului Hotărârile de CL privind interzicerea exploatării gazelor de şist, considerate ilegale de instanţă

Hotărârile de CL privind interzicerea exploatării gazelor de şist, considerate ilegale de instanţă (Imagine: Shutterstock)

Considerate ilegale pe motiv că a fost încălcat articolul din Constituţie cu privire la bogăţiile subsolului, hotărârile au fost atacate în instanţa de contencios-administrativ de către Prefectura Vaslui.

Cererile de chemare în judecată au fost formulate după ce consiliile locale au refuzat să anuleze hotărârile la solicitarea Prefecturii Vaslui.

Până la această dată, şase din cele 11 autorităţi locale date în judecată în 4 iulie au pierdut procesele intentate de Prefectură, celelalte cinci cauze similare fiind pe rolul Tribunalului Vaslui, având termene fie la sfârşitul lui septembrie, fie la începutul lui octombrie.

Deciziile Tribunalului Vaslui, care a admis cererile Prefecturii, de anulare a hotărârilor CL privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist, nu sunt definitive.

Un număr de 14 consilii locale din judeţul Vaslui, inclusiv două din cele trei pe teritoriul cărora compania Chevron are luate în concesiune suprafeţe de teren, au interzis, prin hotărâri adoptate în plen, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective.

Deciziile au fost luate după ce Consiliul Judeţean Vaslui a eliberat, în decembrie 2012 şi ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de şist în trei perimetre din judeţul Vaslui, respectiv Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

Din cele 14 consilii locale, 11 au fost date în judecată de Prefectură după ce au refuzat să revoce hotărârile de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul unor comune, considerate ilegale şi anticonstituţionale de Prefectură.

"Instituţia Prefectului Vaslui a solicitat tuturor celor 14 consilii care au adoptat hotărâri privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist să comunice întreaga documentaţie care a stat la baza adoptării acestor acte normative. Ulterior, în funcţie de documentaţia înaintată Prefecturii, s-a constatat că sunt încălcate prevederile legale în materie. În acest context, s-a solicitat autorităţii emitente să reanalizeze şi să se revoce hotărârile respective. Întrucât 11 consilii locale nu au revocat acele acte normative, Prefectura a promovat acţiuni la instanţa de contencios administrativ, solicitând instanţei să se pronunţe asupra legalităţii hotărârilor adoptate. De la data introducerii acţiunii la Tribunalul Vaslui, hotărârile atacate sunt suspendate de drept şi nu produc efecte până la soluţionarea irevocabilă a cauzei", declara purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

În actul transmis în teritoriu, Prefectura Vaslui susţinea că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului, astfel încât consiliile locale nu pot decide asupra acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici