Iohannis: Nu pot să admit că Guvernul bagă mâna în bugetele locale

Primarul din Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că intenţia Guvernului de a micşora cota care revine bugetului local din impozitul pe venit este "inacceptabilă" şi a afirmat că nu poate admite ca Executivul să "bage mâna" în bugetele locale, "fiindcă nu şi-a făcut ordine în bugetul central".

470 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Nu pot să admit că Guvernul bagă mâna în bugetele locale

Iohannis: Nu pot să admit că Guvernul bagă mâna în bugetele locale (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Primarul din Sibiul, Klaus Iohannis, a comentat, într-o conferinţă de presă, intenţia Guvernului de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii 273/2006 privind finanţele publice locale, în sensul diminuării cotei care revine bugetului local din impozitul pe venit de la 44 la sută, cât a fost în 2011, la 40,5 la sută, în 2012.

"Guvernul ar confisca circa 6 milioane de lei din bugetul nostru, lucru care mie mi se pare inacceptabi, ca şi sumă şi, de asemenea, ca şi principiu. Nu pot să admit că Guvernul, pur şi simplu, prin Ordonanţă de Urgenţă, fiindcă nu şi-a făcut ordine în bugetul central, bagă mâna în bugetele locale pentru a lua din puţinul care mai este la administraţia locală", a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, atât reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, cât şi cei ai Uniunii Consiliilor Judeţene vor protesta şi vor fi "foarte supăraţi".

"Protestăm până se schimbă proiectul. Deocamdată nu s-a văzut un rezultat, dar dacă se vede că sunt mai mulţi care sunt motivat nemulţumiţi, poate se răzgândeşte Guvernul sau iniţiatorul. Ei nu îşi gospodăresc bine banii şi atunci, ca să îşi acopere cheltuielile, iau bani de unde sunt", a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, motivaţia Guvernului potrivit căreia această ordonanţă este necesară "prin faptul că bugetul de stat va suporta, în 2012, cheltuielile cu bunurile şi serviciile unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat" nu stă în picioare.

"Concret, la nivelul municipiului Sibiu, ca urmare a diminuării veniturilor la bugetul local din impozite pe venit şi a eliminării alocării cotelor din impozitele pe venituri din pensii, în anul 2012, bugetul local se va diminua cu 14,5 milioane de lei. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat pentru anul 2012, care vor fi acoperite de bugetul de stat, vor fi de aproximativ 8,6 milioane de lei. Prin urmare, piederea netă din bugetul local ar fi de 5,9 milioane de lei", a spus Iohannis.

El a precizat că speră într-o modificare a textului ordonanţei pentru că, în caz contrar, bugetul Sibiului ar fi grav afectat.

Guvernul va reduce anul viitor cota acordată autorităţilor locale din impozitul pe venit şi va sista plăţile către bugetul local din impozitul pe pensii, astfel că primarii vor pierde, în an electoral, o sursă sigură de aproape 2 miliarde lei şi vor depinde de banii împărţiţi de Executiv.

Sumele transferate la bugetul de stat reprezintă în jur de 6% din veniturile proprii ale autorităţilor locale, care s-au ridicat anul trecut la aproximativ 30 de miliarde lei. Veniturile totale ale autorităţilor locale au fost în 2010 de 50 de miliarde de lei, din care 15 miliarde lei sume defalcate din TVA şi 5 miliarde lei subvenţii, adică sume alocate discreţionar de Guvern.

În urma acestor decizii, cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităţilor locale va fi redusă de Guvern cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, iar încasările din impozitul pe veniturile din pensii vor fi vărsate integral la bugetul de stat.

Conform legii actuale, cota din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat trebuie alocată autorităţilor locale lunar, în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la finele lunii în care a fost încasat impozitul.

Modificările au fost deja pregătite de Guvern sub forma unei ordonanţe de urgenţă, care modifică Legea finanţelor publice locale şi care ar urma să fie aprobată odată cu proiectul bugetului pentru anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici