Iohannis: Reducerea a 17.000 de posturi din administraţiile locale, o prostie şi o măsură populistă

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, consideră că reducerea a 17.000 de posturi din administraţiile locale anunţată de Executiv este "o măsură populistă", nepotrivită şi "o prostie", în condiţiile în care disponibilizările se fac fără analize temeinice.

14 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Reducerea a 17.000 de posturi din administraţiile locale, o prostie şi o măsură populistă

Iohannis: Reducerea a 17.000 de posturi din administraţiile locale, o prostie şi o măsură populistă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre reducerea a 17.000 de posturi din unităţile administrativ-teritoriale, anunţată de ministrul Vasile Blaga, Iohannis a răspuns: "Poate este ok, dar nu ne priveşte".

"Ministerul Administraţiei şi Internelor poate să disponibilizeze oameni în Prefectură, de exemplu, dar nu din Primărie. Primăriile nu sunt subordonate niciunui minister, ci cetăţeanului. Noi funcţionăm în baza legilor, nu în baza dorinţelor anumitor miniştri. Sigur, dacă va apărea o ordonanţă sau vreo lege modificată, care va impune să facem reduceri, vom analiza chestiunea şi vom vedea cum ne conformăm. Ce doreşte ministrul de Interne este, poate, un lucru ok, dar care nu ne priveşte, doar atunci când capătă putere de lege", a declarat Iohannis.

Iohannis a spus că, oricum, măsura disponibilizărilor din primării nu este "potrivită" şi s-a declarat împotriva reducerilor uniforme, fără o analiză serioasă a problemei, mai ales că Guvernul ar trebui să nu se amestece în problema administraţiilor locale alese.

"De ce să nu desfiinţăm de tot primăriile?! Nu mi se pare deloc o măsură potrivită. Este bine ca, atunci când nu avem bani, ca acum, să analizăm situaţia şi să vedem ce se poate face, dar am fost întotdeauna împotriva unor reduceri uniforme. Nu poţi să iei toate primăriile la fel şi să impui reducerea unui anumit număr de posturi, aşa este populist. Ca să nu vorbim de faptul că, dacă s-ar aplica principiul subsidiarităţii şi al autonomiei locale, Guvernul n-ar avea nicio treabă cu ce facem noi în primării. La noi, are însă foarte multă treabă, pentru că gândesc unii că obţin voturi", a afirmat Iohannis.

Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că toate guvernele de până acum au "umblat la structura administraţiei locale".

"Toate guvernele au umblat la structura administraţiei locale alese, dar nu sunt de acord să se umble fără o analiză. Se poate face o analiză şi rezolvăm problema, dar nu aşa, populist: azi dăm afară 15.000 de dascăli, mâine dăm afară 17.000 de funcţionari din primării şi aşa mai departe. Aşa ceva este o prostie", a spus Iohannis.

Aproximativ 17.000 de angajaţi din administraţia locală ar urma să fie disponibilizaţi în acest an, iar primii concediaţi vor fi persoanele cu vârstă de pensionare şi cele fără copii, potrivit unui proiect de lege care limitează numărul funcţionarilor din primării şi consilii în funcţie de numărul de locuitori.

Partenerii sociali urmează să discute, în aproximativ două săptămâni, prevederile acestui proiect de lege privind diminuarea numărului de angajaţi din primării şi consilii locale, în funcţie de numărul de locuitori, a declarat, miercuri, preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici