Iohannis RESPINGE cererea ministrului Justiţiei Tudorel Toader: Nu îl voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, spunând că ministrul Tudorel Toader nu a avut o treabă mai bună de făcut şi a trimis din nou aceleaşi documente prin care cere revocarea.

3668 afișări
Imaginea articolului Iohannis RESPINGE cererea ministrului Justiţiei Tudorel Toader: Nu îl voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr

Iohannis RESPINGE cererea ministrului Justiţiei Tudorel Toader: Nu îl voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr

"Domnul ministru, probabil neavând altă treabă mai bună de făcut, mi-a mai trimis încă o dată documentele de revocare. Pot să vă răspund foarte simplu – nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Procurorul general face o treabă foarte bună acolo. Sunt mulţumit de activitatea domniei sale", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a fcut referire şi la evaluarea lui Tudorel Toader: "evaluarea ministrului Justiţiei nu satisface rigorile legii".

Tudorel Toader, ministru al Justiţiei, a declanşat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, în data de 24 octombrie. Momentul anunţului nu a fost lipsit de controverse, după ce ministrul a vorbit despre o rezoluţie de clasare care se afla în dosarul de candidatură a lui Lazăr şi care îl viza pe şeful statului Klaus Iohannis, cel care trebuia să semneze decretul de numire. A rămas neclar de ce era acea rezoluţie în dosar, dar s-a lămurit faptul că procurorul Lazăr care a dat acea decizie nu era Augustin, ci Cristian Lazăr, un alt magistrat din Parchetul General.

La o lună de la acel moment, Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ cererii, iar preşedintele a transmis că o va citi, dar "această propunere de revocare mi s-a părut şi mi se pare o eroare".

Pe 27 decembrie, Tudorel Toader a spus că a trimis preşedintelui documentele pentru finalizarea procedurii de revocare a procurorului general, dar că Augustin Lazăr trage de timp prin contestaţii în instanţă pentru a ajunge la final de mandat- 19 aprilie 2019.

Iohannis: Propunerile de procurori pentru conducere sunt în analiza departamentului de resort

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că propunerile ministrului Justiţiei Tudorel Toader de numire a celor cinci procurori în funcţii de conducere, printre care şi Adina Flirea la DNA,sunt în analiza departamentului de resort al Administraţiei Prezidenţiale.

"În privinţa propunerilor de numire pentru procurori, pentru poziţiile de conducere, aceste propuneri sunt în analiza departamentului de resort. Este totuşi important de reţinut că domnul ministru a considerat să trimită aceleaşi propuneri, fără modificări, lucru care este ciudat, să spunem aşa", a declarat Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis pe 27 decembrie documentele pentru numirea celor cinci procurori respinşi, printre aceştia aflându-se şi Adina Florea, pentru şefia DNA. Pe 28 noiembrie, preşedintele anunţa că o respinge pe Adina Florea pentru conducerea DNA, dar şi pe Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; pe Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; pe Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pe Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şeful statului a motivat respingerile precizând că nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici