Ion Cristoiu, despre “Air Schengen”: Este o victorie uriaşă a austriecilor. Ei ştiu că migranţii nu vin prin aeroporturi, ci terestru. Normal era ca premierul Ciolacu să refuze

  • Ion Cristoiu: Noi nu suntem admişi în Schengen.(...) Suntem o ţară căreia i se ridică nişte interdicţii. Cel mai grav şi cel mai important, în momentul în care noi acceptăm, chiar şi fără condiţii să intrăm în Schengen cu aeroporturile, ne-am luat adio de la admiterea în Schengen.
  • Ion Cristoiu: Cancelarul Austriei nu va pierde nimic (...) În campania lui electorală, cancelarul a spus că migranţii vin pe cale terestră. Din punctul acesta de vedere, el se va prezenta în faţa electoratului să spună că nu o să vină ăia cu avioanele.
  • Ion Cristoiu: Un rol foarte important l-a jucat atitudinea UE faţă de noi. Şi anume, vin alegerile europarlamentare şi birocraţia de la Bruxelles şi-a dat seama că ţinerea noastră smiorcăind pe la uşi duce la creşterea electoratului eurosceptic.
867 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre “Air Schengen”: Este o victorie uriaşă a austriecilor. Ei ştiu că migranţii nu vin prin aeroporturi, ci terestru. Normal era ca premierul Ciolacu să refuze

DE PUBLICAT/ Ion Cristoiu, despre “Air Schengen”: Este o victorie uriaşă a austriecilor. Ei ştiu că migranţii nu vin prin aeroporturi, ci terestru. Normal era ca premierul Ciolacu să refuze

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că decizia Austriei de a accepta, cu anumite condiţii, intrarea României în Schengen cu aeroporturile reprezintă o victorie electorală atât a premierului Ciolacu, cât şi a cancelarului Karl Nehammer.

Ion Cristoiu spune că românii nu sunt coştienţi că au drepturi ca orice alt popor din UE şi se mulţumesc cu puţin, motiv pentru care premierul Ciolacu va câştiga electoral prin admiterea României în Schengen cu aeroporturile.

“Din punct de vedere al electoratului, instinctul meu îmi spune că e o mare victorie pentru Marcel Ciolacu. Şi vă spun şi argumentele. 1. Românii s-au obişnuit în raport cu UE cu puţin. Nu au conştiinţa drepturilor.  Românul dacă se duce la o circă financiară şi stă o jumătate de oră nu se indignează. E bucuros că nu a stat o oră. Nu are conştiinţa că el e şeful şi funcţionarul slujbaşul. Şi când am fost admişi în NATO şi UE, românii au avut conştiinţa că li s-a făcut un cadou. Din punctul acesta de vedere, orice încercare de a spune că în realitate nu am intrat în Schengen, nu merge. Doi. Este o cucerire serioasă a electoratului din diaspora. O să spuneţi că ei merg cu maşina. Da, dar aţi văzut că low-cost-urile sunt asaltate şi vor spune că decât deloc, mai degrabă aşa”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

“Nu suntem admişi în Schengen. Suntem o ţară căreia i se ridică nişte interdicţii”

Ion Cristoiu mai spune că, în realitate, nu se poate vorbi despre o admitere a României în Schengen, decizie ce presupune o aderare cu toate frontierele – terestre, aeriene şi maritime, ci doar de ridicarea unor interdicţii, pe care dacă o acceptăm, ne putem lua adio de la Schengen.

“Din punct de vedere al realităţii, este o prostie. Noi nu suntem admişi în Schengen.(...) Suntem o ţară căreia i se ridică nişte interdicţii. Cel mai grav şi cel mai important, în momentul în care noi acceptăm, chiar şi fără condiţii să intrăm în Schengen cu aeroporturile, ne-am luat adio de la admiterea în Schengen. Pentru că una e să aştepţi acum şi să spui: Nu, ori intrăm cu totul, ori deloc şi după asta să vii să faci gălăgie că n-am intrat în Schengen. Pe când acum, cu acest simulacru noi nu vom mai avea forţă. Adică, aţi intrat, ce mai vreţi?(...) Deci asta va fi cel mai grav. Noi nu vom fi admişi în Schengen”, a susţinut publicistul.

În opinia sa, cancelarul austriac Karl Nehammer a repurtat o victorie uriaşă în faţa electoratului său în problema migranţilor deoarece aceştia pătrund în ţară pe cale terestră şi nu aeriană.

“Este o victorie uriaşă a Austriei. De ce? În primul rând prin condiţia cu migranţii, scapă de ei. Acolo, cancelarul Austriei şi guvernul au un interes electoral. Să arate austriecilor că ei fac orice ca să nu vină migranţi. Şi atunci, nu numai ei, dar şi ceilalţi lideri europeni nu se vor prezenta în faţa electoratului acum să spună am extins Schengen-ul. Deci, din punctul acesta de vedere cancelarul nu va pierde nimic (...) În campania lui electorală, cancelarul a spus că migranţii vin pe cale terestră. Din punctul acesta de vedere, el se va prezenta în faţa electoratului să spună nu o să vină ăia cu avioanele”, a explicat publicistul.

„O să acceptăm condiţia cu migranţii chiar dacă vine tot Afganistanul”

Ion Cristoiu adaugă că până şi Comisia Europeană va accepta condiţiile puse de austrieci, chiar dacă până acum s-a opus să finanţeze întărirea pazei pe graniţele vulnerabile.

“Între cele trei condiţii, pe cea cu migranţii noi o să o acceptăm chiar dacă vine tot Afganistanul, prima este ca UE să tripleze plata forţelor de protecţie, Frontex, la graniţa noastră cu Serbia şi la graniţa Bulgariei cu Turcia. Problema este că până acum Comisia Europeană a refuzat, ea trebuie să dea banii. Ori acum şi Comisia Europeană, care voia neapărat să ne dea o jumate de bomboană, va accepta asta. Şi nu în ultimul rând se pune problema Bulgariei. În condiţiile în care Bulgaria va fi respinsă de Olanda, noi ne putem permite decuplarea pentru că noi intrăm cu aeroporturile şi nu avem nevoie să intrăm la pachet cu ei pentru că nu avem aeroporturi comune. Terestru e o problemă”, a subliniat publicistul.

„Un rol foarte important l-a jucat atitudinea UE faţă de noi”

Ion Cristoiu spune că un rol important în decizia Austriei l-a avut Comisia Europeană deoarece vin alegerile europarlamentare, iar un nou refuz privind acceptarea României în Schengen ar fi dus la creşterea electoratului eurosceptic.

“Austria nu s-a înmuiat. Asta e o teorie a lui Ciolacu. Ceea ce a făcut acum cancelarul Nehammer arată că ţine cont de interesele lor în legătură cu migranţii. Deci, pe austrieci în chestiunea migranţilor nu-i interesează aeroporturile. Ei ştiu că nu prin aeroporturi vin. În decizia cancelarului a cântărit şi faptul că are nişte interese economice la noi. Au fost presiuni. Se săturase şi el de acreastă temă cu Schengen-ul, dar cred că un rol foarte important l-a jucat atitudinea UE faţă de noi. Şi anume, vin alegerile europarlamentare şi birocraţia de la Bruxelles şi-a dat seama că ţinerea noastră smiorcăind pe la uşi duce la creşterea electoratului eurosceptic. De aia a şi reacţionat cel mai dur George Simion. AUR a avut mereu ca temă umilirea românilor.  Şi atunci au găsit cea mai şmecheră formulă din lume, dar valabilă doar la români (...) Normal era ca premierul să zică NU. (...) Ei ştiau că Marcel Ciolacu este înnebunit să i se dea”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că reacţia de la miezul nopţii a premierului Ciolacu, imediat după aflarea veştii că Austria acceptă intrarea României în Schengen cu aeroporturile, a avut două scopuri.

“Marcel Ciolacu a urmărit două lucruri: să-şi asume această, considerată de el, victorie. Şi din punct de vedere electoral e o victorie pentru că poporul român se mulţumeşte cu puţin. Decât deloc, mai degrabă puţin. Şi doi, să impună presei, eu o numesc ciolăcistă, nu pesedistă, că e a lui, tema cântării acestei decizii a Austriei. Acestea au fost cele două motive pentru care Marcel Ciolacu s-a grăbit să scrie noaptea pe Facebook, spre deosebire de Nicolae Ciucă, care a venit a doua zi mai prudent”, a susţinut publicistul.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici