Iordache spune că „solicitările absurde” din MCV ar bloca întreaga justiţie din România

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru legile justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a transmis marţi că raportul MCV cuprinde recomandări „absurde” şi că aplicarea acestora ar bloca întreaga justiţie din România.

911 afișări
Imaginea articolului Iordache spune că „solicitările absurde” din MCV ar bloca întreaga justiţie din România

Iordache spune că „solicitările absurde” din MCV ar bloca întreaga justiţie din România

„Implementarea solicitărilor absurde ale Comisiei Europene din MCV ar bloca întreaga justiţie din România. Am început parcurgerea raportului MCV pe anul 2018, prin care niste “experţi” necunoscuţi dau indicaţii României cu privire la aplicarea unor legi DEJA în vigoare, iar absurdul uneia dintre recomandări iese cu totul în evidenţă. Astfel, Comisia Europeană solicită Parlamentului, prin raportul MCV, nici mai mult nici mai puţin decât “oprirea imediată a implementării legilor justiţiei realizate de Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală”, a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, deputatul PSD Florin Iordache.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a dovedit dispreţ faţă de România.

„Printr-o astfel de solicitare, Comisia Europeană nu doar că îşi depăşeşte prerogativele stabilite prin Tratat, dar dovedeşte dispreţ total faţă de întreaga ordine de drept şi constituţională din România.
Mai mult, dacă o asemenea cerere, aberantă, ar fi implementată de Parlament, prin efectele pe care le-ar produce, ar conduce la blocarea întregului sistem de justiţie din România. Astfel, dacă astăzi Parlamentul ar da o lege prin care ar abroga toate modificările la legile justiţiei, nu ar mai exista cadrul legal pentru admiterea în magistratură, promovare, constituirea completelor, funcţionarea CSM, etc., în condiţiile în care atât legea veche, cât şi legea nouă ar fi abrogate. Este incredibil că cineva cu pretenţii de “expert” de la nivelul Comisiei Europene nu are în vedere astfel de chestiuni elementare de funcţionare a justiţiei, atunci când formulează recomandări României, solicitând ca acestea să fie respectate cu stricteţe”, a menţionat Iordache.

Social-democratul explică ce ar însemna aplicarea recomandărilor MCV.

„Dincolo de acest aspect tehnic, esenţial de altfel, Comisia Europeană nu a explicat de ce solicită oprirea imediată a implementării legilor justiţiei, fără a diferenţia în funcţie de cuprinsul acestora, în condiţiile în care prevederi importante cuprinse în acestea au fost salutate de către Comisia de la Veneţia, care a remarcat că acestea sunt de natură a întări independenţa justiţiei. Între acestea se numără separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, precum şi excluderea Preşedintelui României din procedura de numire a preşedintelui ICCJ, fiind eliminate TOATE modalităţile de implicare a politicului în cariera judecătorilor.
De asemenea, reîntoarcerea la vechiul cadru legislativ ar însemna: păstrarea unor texte neconstituţionale; o pregătire iniţială a judecătorilor şi procurorilor insuficientă faţă de lipsa totală de experienţă a acestora în momentul intrării în sistem; permiterea unui sistem de promovare mascată în parchete, prin delegări şi detaşări netransparente, făr îndeplinirea condiţiilor de vechime (procurori care nu au dat niciun examen, fără vechime, ce funcţionează în carul Parchetului de pe lângă ICCJ, fiind salarizaţi la acel nivel); renunţarea la sistemul de evaluare psihologică regulată a judecătorilor şi procurorilor, a pensiei de invaliditate şi a multor altor reglementări vădit superioare celor din legea veche, adoptate la propunerea CSM şi necontestate de nimeni”, mai spune acesta.

Florin Iordache atrage atenţia şi asupra faptul că CE doreşte stoparea prevederilor care rup justiţia de influenţa nefastă a serviciilor de informaţii.

„Mai mult, noile legi includ prevederi ce au ca efect transparentizarea funcţionării sistemului de justiţie şi ruperea acestuia de influenţa nefastă a serviciilor de informaţii. Noile legi prevăd, de asemenea, publicarea tuturor actelor ce privesc sau au legătură cu justiţia, indiferent de instituţiile sau autorităţile semnatare, un sistem eficient de verificare a incompatibilităţii magistraţilor în relaţia cu serviciile de informaţii, precum şi pedepsirea aspră a lucrătorilor serviciilor de informaţii care încearcă să racoleze magistraţi. De ce doreşte Comisia Europeană stoparea imediată a acestor prevederi care rup justiţia de influenţa malignă a serviciilor de informaţii? Prin urmare, o astfel de recomandare nu poate fi pusă în aplicare, fiind lipsită de orice logică, iar consecinţele sale ar fi profund negative pentru sistemul de justiţie din România”, a mai transmis acesta.

Deputatul menţionează că raportul MCV va fi analizat în Parlament.

„Mai mult, faptul că într-un raport al Comisiei Europene există o astfel de recomandare absurdă, duce la decredibilizarea acestuia. Sublinem faptul că MCV este un mecanism de COOPERARE şi verificare, elementul cooperării fiind unul esenţial. Dacă acest mecanism va ignora cu totul elementul de cooperare, transformându-se într-unul de CONTROL, înseamnă că acesta a devenit un instrument ce operează în afara cadrului legal în care a fost stabilit. Vom analiza în Parlament întreg conţinutul raportului MCV şi vom comunica rezultatul analizei efectuate, precum şi măsurile pe care le vom lua, nu doar pentru a ne asigura că justiţia din România va ajunge la standardele europene, pe care, se vede, Comisia Europeană nu le doreşte în România, dar şi pentru a asigura dreptul cetăţenilor români la un sistem de justiţie cu adevărat independent şi imparţial”, a conchis Florin Iordache.

Comisia Europeană recomandă României să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare.

Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană marţi, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici