IPS Calinic: Vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut

„Vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut. 30 de ani au fost de ajuns!” - este răspunsul Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, către o persoană care îi spune că a trecut la „practici de bullying, intimidare şi presiuni psihologice”.

4664 afișări
Imaginea articolului IPS Calinic: Vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut

IPS Calinic: Vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut

O persoană i-a transmis Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, că este foarte deranjat de întrebările incomode şi a trecut la practici de bullying, intimidare şi presiuni psihologice care sunt ofensatoare şi abuzive.

„Poporul drept-credincios nu face altceva decât să semnalizeze lucruri care nu fac cinste Bisericii lui Hristos. Deşi aveţi studii în medicină, nu credem că aţi diagnosticat întocmai problemele din ultimii 30 de ani. Aţi «burduşit» Centrul Eparhial cu angajaţi. GREŞIT – nu aceasta era problema în Arhiepiscopie (nr. mare de angajaţi). O apoftegmă spune: «Decât mulţi şi proşti, mai bine puţini şi deştepţi». Toate instituţiile din România se luptă pentru un aparat administrativ cât mai suplu – calitate, nu cantitate. Cu cât a crescut fondul de salarii de când sunteţi Înaltpreasfinţia Voastră? «Graşii» se suie în spatele celor «slabi» sau mai bine spus pe «banul văduvei». Declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă între viaţă şi moarte, pentru economie – deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii”, îi scrie persoane respectivă.

Conform acesteia, majoritatea parohiilor „trăiesc” din banii pensionarilor, „cum bine spunea şi Arhiepiscopul Pimen, «preoţii din parohiile sub 250 de familii sunt la limita supravieţuirii»; ar putea fi încadraţi oricând în categoria persoanelor asistate social. Mai mult decât atât, numărul de copii (români) născuţi în străinătate a depăşit numărul de copii născuţi în România”.

Scrisoare continuă apoi astfel: „Aţi spus că vreţi biserici curate, slujbe frumoase, cimitire îngrijite etc. Într-o biserică, pe lângă preot este nevoie de un cântăreţ şi un îngrijitor, aceştia au nevoie de o sursă de venit (mulţumitoare cât de cât), de unde bani. Nici după un an de zile (conform statutului Bisericii Ortodoxe Române) nu aţi eliminat din biserici soacrele, soţiile, mamele, nepoatele etc. care încasează ilegal salarii de la stat (acestea neîndeplinindu-şi nici atribuţiile de cântăreţ, nici de îngrijitor). Pentru angajări fictive se face închisoare! Când îi ceri cuiva ceva, îi oferi şi condiţii pentru realizarea acelui lucru. Deşi aţi spus că nu sunteţi Vlad Ţepeş, totuşi ne mai trageţi câte o ţeapă. Ne-aţi spus că sunteţi scorpion, noi credeam că Sfântul Sinod a trimis în Bucovina un Arhiepiscop (scorpionii fiind trimişi în teatrele de operaţie din Afganistan). În concluzie, cu ce aţi modificat în bine, după un an de zile Biserica din Bucovina?”.

IPS Calinic îi răspunde că nicio întrebare de bun simţ nu îl deranjează, „ci doar întrebările obraznice, care nu au nimic cu lucrarea Bisericii sau adevărul faptelor, ci mai degrabă cu episcopul care a stricat unele aranjamente”.

„Constat că deviza dumneavoastră este: <Decât mulţi şi proşti, mai bine puţini şi deştepţi>. Aveţi dreptate! Centrul Eparhial, timp de trei decenii, a fost condus de <puţini şi deştepţi>, care, în cele din urmă au fost scoşi de presă şi mitropolit cu <surle şi trâmbiţe>.
Totuşi, cu toată inteligenţa şi hărnicia lor, a mai fost nevoie şi de acei <mulţi> care să le vină în ajutor, astfel încât Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor să fie organizat întocmai Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştiului şi Iaşiului. Căci eu nu prea agreez maxima: <Românul e bun la toate!>”.

„Spuneţi că <nu am eliminat din biserici soacrele, soţiile, mamele, nepoatele etc. care încasează ilegal salarii de la stat>. Fals! Că aceste persoane nu lucrează zilnic câte 8 ore este adevărat. De altfel, nici cântăreţul, şi nici …, angajaţi fiind, nu lucrează zilnic câte 8 ore. Să fim serioşi! Sunt biserici care în afară de duminici şi sărbători nu sunt deschise! Şi totuşi, din acest punct de vedere semnalat de dumneavoastră, s-au făcut paşi importanţi şi continuă să se facă. Însă cu o oarecare aşezare duhovnicească. Ar fi neprincipial să dai afară pe cineva din familia preotului care mai are 1 an sau 2 până la pensie, cum imoral este să fie cineva angajat şi să nu presteze cele 8 ore de serviciu. Cred că sunteţi în asentimentul meu şi aş vrea să cred că într-o situaţie similară aţi proceda la fel”, continuă IPS Calnic răspunsul.

În final, Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor scrie: „Conchid prin a vă spune că vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut. 30 de ani au fost de ajuns! Doamne, ajută!”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici