IPS Teodosie, la Interviurile lui Cristoiu: În această pandemie s-a indus o frică exagerată/ Puterea Bisericii este veşnică, puterea statului este vremelnică

  • IPS Teodosie: Oamenii vin, se destăinuie, spun cât de rău le-a făcut frica. Unii nu scapă de frică, unii nu mai ies din casă, chiar dacă îi inviţi şi le spui: boala a trecut. A intrat într-un calapod al unei frici distructive. De aceea eu socotesc că nu prea a fost echilibru pentru că această pandemie nu a fost dirijată de specialişti, a fost un amestec între medicină şi politică, ceea ce n-a dus întotdeauna la rezultate pozitive pentru oameni.
  • IPS Teodosie: Când am fost în Sf. Munte, am discutat cu părinţii de la Vatoped, cu un mare om de ştiinţă de la NASA care era microbiolog. A aflat că în biserică nu sunt microbi cum sunt în altă parte. S-a dus să facă experienţe. Da, zice, în biserică sunt mai puţini ca afară, în altar mai puţin ca în biserică, în sfîntul potir, din care noi ne împărtăşim, zero microbi.
  • IPS Teodosie: A fost acea ordonanţă, ce a fost, să se închidă bisericile. În ultima vreme au devenit mai binevoitori pentru că au exagerat. Eu tot m-am rugat să le pună Dumnezeu gândul cel bun, eu nu blestem niciodată. Eu mă rog pentru cei ce sunt rătăciţi sau care vor să ne facă rău pentru că mai mare efect are rugăciunea decât răzbunarea.
2297 afișări
Imaginea articolului IPS Teodosie, la Interviurile lui Cristoiu: În această pandemie s-a indus o frică exagerată/ Puterea Bisericii este veşnică, puterea statului este vremelnică

IPS Teodosie, la Interviurile lui Cristoiu: În această pandemie s-a indus o frică exagerată/ Puterea Bisericii este veşnică, puterea statului este vremelnică

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, spune că măsurile luate în timpul pandemiei nu au fost luate de specialişti, ci au fost rezultatului unui amestec între politică şi medicină.

Arhiepiscopul Tomisului susţine că oamenilor le-a fost indusă frica pentru a-i ţine departe de biserici pe motiv că se pot îmbolnăvi, ceea ce a fost contrazis de realitate, mai ales după Noaptea de Înviere când numărul cazurilor de coronavirus a scăzut.

IPS Teodosie critică propunerile de schimbare a ritualului botezului sau înlocuirea unor obiecte de cult precum linguriţa de împărtăşanie, susţinând că acestea fac parte din canoanele Bisericii şi trebuie păstrate nealterate.

Arhiepiscopul Tomisului explică şi motivul pentru care a cerut reactivarea Mitropoliei Tomisului, susţinând că nu o face pentru a obţine ceva pentru el, ci pentru adevărul istoric.

De asemenea, IPS Teodosie  spune că scrisoarea prin care i s-a refuzat avansarea ca mitropolit nu a fost semnată de Patriarhul Daniel, ci de un episcop vicar de la Cancelaria Patriarhiei.

Arhiepiscopul Tomisului  mai spune că este în relaţii foarte bune cu autorităţile, nu este un personaj controversat, ci doar îi place să spună lucrurilor pe nume şi să nu se abată de la învăţătura Bisericii.

Prezentăm principalele declaraţii ale IPS Teodosie, sâmbătă, la Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News:

Despre frică şi credinţă în pandemie

IPS Teodosie: Eu am fost puţin mai fără frică în această pandemie. Toată lumea a fost cuprinsă de frică. Eu ştiu că frica de Dumnezeu este cea mai mare valoare. Chiar ne-o spune înţeleptul în Sfânta Scriptură. Este începutul înţelepciunii. Sigur, în această pandemie s-a indus o frică exagerată, pe care eu nu am înţeles-o. Şi nu m-am supus unei frici impuse, de multe ori fără logică şi fără rezultate, pentru că această frică a dus în foarte multe situaţii la instalarea unei frici fără remediu.

IPS Teodosie: Oamenii vin, se destăinuie, spun cât de rău le-a făcut frica. Unii nu scapă de frică, unii nu mai ies din casă, chiar dacă îi inviţi şi le spui: boala a trecut. Au intrat într-un calapod al unei frici distructive. De aceea eu socotesc că nu prea a fost echilibru pentru că această pandemie nu a fost dirijată de specialişti, a fost un amestec între medicină şi politică, ceea ce n-a dus întotdeauna la rezultate pozitive pentru oameni.

IPS Teodosie: Unde Dumnezeu ne poartă de grijă, nu mai este loc de frică, pentru că Dumnezeu este iubirea (...) Şi dacă îl ai pe Dumnezeu, care este iubirea supremă, nu mai este loc de frică. Pentru că tot Scriptura zice: în iubire nu este frică. De aceea nu am înţeles închiderea bisericilor mai ales. Şi acum recent, când am fost în Sf. Munte, am discutat cu părinţii de la Vatoped, cu un mare om de ştiinţă de la NASA, care era microbiolog. A aflat că în biserică nu sunt microbi cum sunt în altă parte. S-a dus să facă experienţe. Da, zice, în biserică sunt mai puţini ca afară, în altar mai puţin ca în biserică, în sfântul potir din care noi ne împărtăşim, zero microbi.

De ce nu au apelat autorităţile la Biserică

IPS Teodosie: Pentru că nu corespundea planului. Ei ştiu, planul pe care l-au avut. Nu am înţeles. Nu au avut logică aceste.... decât în parte. Pentru că de pildă autorităţile spuneau să nu mergem la Peştera sf. Andrei. Şi eu le spuneam să mergem. Mi-a plăcut şi le mulţumesc şi acum jandarmilor că nu ascultat orbeşte de ordinele primite, să nu de voie la nimeni. Şi le-a dat voie la oameni. Am avut iarăşi episodul cu Boboteaza, unde s-a spus să nu vină. Au venit peste 10.000 de oameni. Nu s-a îmbolnăvit nimeni. Deci eu am experimentat că în Biserică nu se îmbolnăvesc oameni. A fost o frică indusă gratuit, ca să nu vină oamenii la Biserică pentru că se vor îmbolnăvi. S-a spus că de Înviere va fi avalanşă. Iată o contradicţie flagrantă. De la Înviere a scăzut (...) şi se duce microbul, moare. Şi din cauza aceasta moare pentru că Dumnezeu a vrut să se risipească această boală.

Despre schimbarea ritualului botezului şi obiectele de cult

IPS Teodosie: Dacă renunţi la botez, renunţi la credinţă. Această practică este conform semnificaţiei religioase. Linguriţa este obiectul de cult care este de mare însemnătate. Acea linguriţă este mâna lui Hristos. El le-a dat apostolilor săi să bea din potir. După aceea a apărut linguriţa, Biserica a rânduit linguriţa, este sfinţită, intră în potir, unde nu sunt microbi. De aceea linguriţa aduce trupul şi sângele lui Hristos în gura celui ce se împărtăşeşte. Îl aduce curat. Ştiinţa a dovedit că nu sunt microbi. Atunci de ce desfiinţăm linguriţa? Venim cu o linguriţă cu microbi de acasă, nu se cuvine să o introducem în Sfântul Potir. De aceea sunt nişte canoane, nişte reguli care ne arată că cele sfinte trebuie păstrate cu fidelitate.

Despre închiderea bisericilor în timpul pandemiei

IPS Teodosie: A fost acea ordonanţă, ce a fost, să se închidă bisericile. În ultima vreme au devenit mai binevoitori pentru că au exagerat. Eu tot m-am rugat să le pună Dumnezeu gândul cel bun, eu nu blestem niciodată. Eu mă rog pentru cei ce sunt rătăciţi sau care vor să ne facă rău că mai mare efect are rugăciunea decât răzbunarea. Rugăciunea cu adevărat vindecă şi aduce armonie. (...) Cam aşa se cuvine, să vină preşedintele (n.r la Patriarhul Daniel). Puterea bisericii este veşnică, puterea statului este vremelnică. (...) Nu există niciun temei să închizi bisericile. Doar Biserica are dreptul să închidă bisericile. Altcineva, nu. Nu s-a cuvenit să fie închise, spun şi acum. Dacă ştiam ce se pregăteşte, începeam înainte de a se închide să iau atitudine, dar după ce s-a luat am luat această dorinţă de jertfă să fiu aproape. Bine că suntem în vremurile în care suntem, că avem mijloace de comunicare şi putem să ajungem în casele credincioşilor, chiar de la distanţă.(...) Sincer nu m-aş mai fi supus unei hotărâri de felul acesta, că nu este temei.

Ce ar fi spus Iisus dacă îl vedea la televizor

IPS Teodosie: E de acord, că e ştiinţă de la Dumnezeu. Nu e acelaşi fior, ca atunci când Iisus se adresa credincioşilor. De exemplu, cel care urmăreşte de acasă slujba de la biserică nu poate trăi deplin taina din biserică. Dar decât să n-o trăiască deloc, mai bine să ajungă aşa, prin undele acestea prin care se transmite slujba şi să fie şi el, să se mângâie în biserică. Mulţi oameni au avut bucuria să se roage şi i-am simţit şi mă uitam la camere şi mă adresam lor. Cei ce sunt aici, cei ce se roagă cu noi de departe.

Despre reactivarea Mitropoliei Dobrogei şi scrisoarea de la Patriarhie

IPS Teodosie: Noi am recuperat o mulţime de documente care ne atestă această mitropolie, cum a funcţionat. Şi avem nişte personalităţi de primă mărime. Cel mai mare savant care a descoperit cifra zero şi a făcut ca întreaga omenire de pe mapamond să numere anii de la Hristos s-a născut în Dobrogea, Dionisie Exigus, care a fost profesor universitar la Vivarium şi sfetnicul a 10 papi de la Roma, care atunci erau ortodocşi.

IPS Teodosie: A existat mitropolia, nu a desfiinţat-o nimeni.  Eu am început acţiunea de reactivare în 2002. Reactivarea înseamnă a aduce la lumină istoria ei, cu legitimitatea ei. Am trimis la Sinod, dar nu a intrat pe ordinea de zi a ultimului Sinod. Poate că a fost târziu. Procedura presupune să trimiţi o adresă prin care arăţi temeiurile acestei solicitări. Istorice, canonice, liturgice. Cel mai mare temei este că Mitropolia Tomisului este singura înscrisă în canoanele sinodurilor ecumenice, deci ale bisericii universale. Este singura.

IPS Teodosie: Nu, era scrisoarea cancelariei. Preafericitul nu a semnat această scrisoare. A semnat un episcop vicar. Scrisoarea nu a ajuns în presă de la noi. S-a crezut la început că de la noi şi s-a dovedit că nu a fost, ci doar din sursele de la Bucureşti.(...)  Dacă se aprobă de Sfântul Sinod, din punct de vedere practic se organizează mitropolia pe bazele canonice, se schimbă rangul. Mitropolia cuprinde mai multe eparhii. Pe lângă Constanţa, cel puţin Tulcea trebuie să facă parte pentru că e aceeaşi provincie. Acum este Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. Se redelimitează Mitropolia Munteniei şi a Dobrogei. Ar putea intra şi ale episcopii şi arhiepiscopii din jur, cum hotărăşte Sf. Sinod.

IPS Teodosie: Mitropolia nu e pentru mine, ci pentru adevărul istoric. Se recuperează şi pentru stat, şi pentru Biserică 1000 de ani de istorie foarte valoroasă care ne pune într-o demnitate deosebită. Nu are legătură cu succesorul Patriarhului. Pentru Patriarh sunt alegeri. Există o ordine canonică. Poate fi ales Patriarh un mitropolit sau un episcop de oriunde. Locţiitorul este următorul rang până la alegeri, cum e acum mitropolitul Moldovei. Dar alegerea nu este automată, nu se moşteneşte. Sunt alegeri.

IPS Teodosie: Am avut o discuţie cu Preafericitul despre scrisoare la Sinodul Mitropolitan, în treacăt, dar atunci Preafericitul nu ştia de unde a pornit, zicea că eu am dat drumul. Am spus că nu, dar nu putea să mă creadă doar pe cuvânt. Cred că a fost lămurit ulterior. Am înţeles că a fost lămurit că nu de la noi.

De ce e considerat un personaj controversat

IPS Teodosie: Degeaba, că nu sunt controversat. Toate pe care le am de spus, le spun pe faţă şi le spun după regulile canonice ale Bisericii. Nu mă abat niciodată de la aceste reguli. Să spună ce-o spune, nu mă simt controversat pentru că nu mă abat cu nimic de la învăţătura bisericii (...) Nu a fost conflict cu autorităţile, nici dispută. Cu autorităţile sunt într-o relaţie foarte bună. De aceea când am făcut nişte acţiuni ale Bisericii, pelerinaje, l-am invitat şi pe preşedinte, şi pe premier, pentru că respect autoritatea. Că nu înţeleg oamenii limbajul Bisericii, asta e altceva.

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici