Irinel Popescu: Fără studii clinice, nu am avea medicamente noi, care să învingă boli teribile

Publicul are întrebări legitime privind testarea unor medicamente şi relaţia cu firmele producătoare, la care trebuie să se răspundă, însă fără studii clinice nu ar fi posibilă existenţa unor medicamente noi, care să învingă boli teribile ca hepatita C, spune doctorul Irinel Popescu.

126 afișări
Imaginea articolului Irinel Popescu: Fără studii clinice, nu am avea medicamente noi, care să învingă boli teribile

Irinel Popescu: Fără studii clinice, nu am avea medicamente noi, care să învingă boli teribile (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Irinel Popescu, a luat cuvântul, luni, în deschiderea conferinţei de primăvară a Federaţiei Europene Academiilor de Ştiinţe Medicale şi a celei de-a IX-a ediţii a Simpozionului "Academician Nicolae Cajal", desfăşurate până miercuri în Capitală.

El a arătat că autorizarea studiilor clinice are caracter naţional şi fiecare stat are dreptul, şi obligaţia în acelaşi timp, să aprobe efectuarea lor. În România există o comisie naţională de etică în subordonarea Academiei de Ştiinţe Medicale, care aprobă studiile la nivel naţional, dar fiecare unitate în care se desfăşoară aceste studii clinice are şi propriul comitet de etică, care, de asemenea, trebuie să le aprobe, a precizat Irinel Popescu.

Pe de altă parte, organismele internaţionale, începând cu Comisia Europeană şi Parlamentul European şi ajungând la Federaţia Europeană a Academiilor de Ştiinţe Medicale, au datoria să lămurească întrebările sau problemele ridicate de aceste studii şi să se constituie într-un ghid pentru statele membre, a mai spus doctorul.

"Federaţia Europeană a Academiilor de Medicină, care a colaborat foarte strâns cu Parlamentul şi Comisia Europeană, încearcă să răspundă unora dintre întrebările ridicate de public referitor la studiile clinice, mai ales la caracterul etic al testării unor medicamente, la relaţia firmelor care produc medicamentele cu medicii care efectuează studiile şi la potenţialele efecte adverse ale medicamentelor. Sunt întrebări legitime şi de aceea este obligaţia de a răspunde la ele", a spus Irinel Popescu.

Însă, fără studii clinice, apariţia unor medicamente noi, precum sofosbuvir, "ultimul venit şi poate cel mai important în tratamentul hepatitei C", nu ar fi posibilă, a mai remarcat medicul, exprimându-şi speranţa că "această boală teribilă" va putea fi învinsă.

Preşedidntele Federaţia Europeană a Academiilor de Medicină (FEAM), Dermot Kelleher, prezent la conferinţă, a spus că "se discută revizuirea criterlor legate de studiile clinice", pentru a răspunde cererii şi nemulţumirilor unor pacienţi, dar şi cererii sponsorilor.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) autorizează anual derularea a peste 200 de studii clinice, cele mai multe fiind pe faza a III-a de testare a medicamentelor(ultima înainte de autorizare, n.r.). Totodată, în România, medicamentele sunt testate şi după autorizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici