ISJ Cluj deschide o linie telefonică gratuită unde părinţii pot reclama comportamentul profesorilor

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj va deschide, începând de luni, o linie telefonică gratuită unde părinţii pot reclama comportamentul cadrelor didactice, după cazul învăţătoarei care a jignit un copil de clasa I, pe care l-a făcut tâmpit, nebun şi "jumătate de creier".

630 afișări
Imaginea articolului ISJ Cluj deschide o linie telefonică gratuită unde părinţii pot reclama comportamentul profesorilor

ISJ Cluj deschide o linie telefonică gratuită unde părinţii pot reclama comportamentul profesorilor

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că ideea înfiinţării liniei telefonice era mai veche, dar incidentul de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă", unde o învăţătoare a fost înregistrată în timp ce jignea un elev de clasa I, a grăbit instalarea liniei telefonice.

"Vom deschide, începând de luni, o linie telefonică gratuită de tip TelVerde, direct cu părinţii, unde aceştia pot oricând să sune dacă au o problemă, să nu trebuiască să meargă în altă parte dacă nu găsesc deschiderea necesară la şcoală. Aici, părinţii pot sesiza orice probleme întâmpină în unităţile de învăţământ din judeţ, inclusiv despre comportamentul unor cadre didactice. Linia va funcţiona în cadrul ISJ Cluj între orele 9.00 - 15.00. Ideea înfiinţării liniei telefonice o aveam de mai demult, dar incidentul de la Liceul de Muzică a grăbit instalarea acesteia", a spus Cuibus.

În ceea ce priveşte situaţia învăţătoarei Monica Chiorean de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă", şeful ISJ Cluj a subliniat că aceasta este suspendată iar, vineri, la clasa respectivă, cursurile au fost ţinute de o altă învăţătoare din şcoală.

"Învăţătoarea este suspendată pe durata anchetei, iar de luni clasa va fi preluată de o altă învăţătoare, ca suplinitoare. Învăţătoarea Monica Chiorean a intrat în concediu medical, dar ISJ Cluj a suspendat-o înainte, astfel că gestul ei nu schimbă lucrurile. Ideea era ca ea să nu fie la clasă, or nu este", a explicat Valentin Cuibus.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru MEDIAFAX că a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj suspendarea din funcţie a respectivei învăţătoare, iar vineri aceasta nu a mai intrat la clasă.

Tot vineri, Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Cluj a cerut demiterea învăţătoarei Monica Chiorean de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă".

Reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor consideră că "este inadmisibil ca învăţământul românesc să se confrunte cu nenumărate abuzuri asupra elevilor şi încălcări ale drepturilor acestora de către cadre didactice" şi îi îndeamnă pe părinţii elevului jignit de învăţătoare să intenteze o plângere penală împotriva acesteia, sub acuzaţia de abuz în serviciu, şantaj şi hărţuire a minorului fără capacitate de exerciţiu.

Incidentele din clasa I, de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă", s-au petrecut de-a lungul mai multor săptămâni, în timpul lunii martie, învăţătoarea fiind înregistrată cu un reportofon pus de tatăl unei eleve în ghiozdanul acesteia.

Directorul Liceului de Muzică "Sigismund Toduţă", Vasile Sândean Ovadiuc, a declarat, miercuri, presei, că şi la nivelul unităţii se va constitui o comisie de anchetă.

"Trei părinţi ai unor elevi de clasa I au depus o reclamaţie direct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj fără să fie sesizată conducerea Liceului de Muzică, iar ISJ a declanşat, marţi, o anchetă, după ce o învăţătoare a fost înregistrată la ore când striga la un elev şi a folosit la adresa acestuia termeni destul de gravi. Comisia de anchetă a stat de vorbă cu părinţii şi cu învăţătoarea. Vom constitui şi noi o comisie de anchetă pentru verificarea aspectelor semnalate, care va aplica sancţiuni învăţătoarei, pentru că nu este normal să se întâmple aşa ceva într-o şcoală", a spus Sândean Ovadiuc.

Potrivit acestuia, învăţătoarea are o vechime de 27 de ani în învăţământ şi nu a mai avut abateri până acum.

"După ce noi am aflat despre comportamentul învăţătoarei, la nivelul liceului a fost organizată o şedinţă cu părinţii, la care a participat şi învăţătoarea respectivă, iar aceasta şi-a recunoscut vina, motivând că a avut probleme în familie. Faptul că a avut acasă probleme nu îi dă niciun drept să folosească astfel de cuvinte. A şi fost monitorizată la ore şi nu a mai fost un astfel de comportament. Între timp, fetiţa care a realizat înregistrarea şi băieţelul care apare în înregistrare au fost mutaţi în luna martie de către părinţii lor la alte şcoli", a mai spus directorul liceului.

El a mai spus că un părinte a solicitat instalarea camerelor video în clase pentru a preveni astfel de comportamente ale cadrelor didactice.

"Sunt şi părinţi nemulţumiţi de faptul că au fost înregistraţi copiii fără acordul lor. Un părinte a cerut instalarea camerelor video în clase pentru a preveni astfel de comportamente ale cadrelor didactice, dar vom face un sondaj să vedem dacă vom instala astfel de camere", a adăugat directorul Liceului de Muzică "Sigismund Toduţă".

La rândul său, tatăl elevei care a realizat înregistrarea cu reportofonul a declarat că nu este normal ca un cadru didactic să li se adreseze unor copii de şapte ani în modul în care a făcut-o învăţătoarea.

"Fetiţa noastră ne spunea că nu mai vrea să meargă la şcoală pentru că învăţătoarea vorbeşte urât. Era traumatizată, am dus-o la psiholog. Le spunea că în perioada când ea lipseşte, copiii să stea ca sfinţii pe pereţi. Acum este la altă şcoală, este liniştită", a mai spus tatăl fetei.

În înregistrare, se aude cum învăţătoarea îl face nebun, tâmpit şi "jumătate de creier" pe un elev.

"Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? (…) Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş", a spus învăţătoarea.

Aceasta i-a pus pe ceilalţi elevi să îi strige în cor colegului lor: "Trezeşte-te!".

"Încă aşa ceva nu mi-a fost dat să văd în viaţa mea. Mă mir că nu dormi pe masă, tu te culci noaptea? Văd că sforăi în continuare fără sunet. Să mor io dacă înţeleg ce vrei să spui, după ce Dumnezeu mai vii la şcoală, ca să ai de unde să mergi acasă? (…) Mă, tu eşti tâmpit de tot?", se mai aude în înregistrare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici