Israelul nu a aprobat, deocamdată, cererile românilor de evacuare din Gaza

Autorităţile israeliene nu au aprobat, deocamdată, niciuna dintre cele 64 de solicitări de evacuare din Gaza formulate prin intermediul Ambasadei României la Tel Aviv, majoritatea persoanelor neavând acte în regulă, ceea ce presupune un timp mai mare pentru verificarea acestora.

21 afișări
Imaginea articolului Israelul nu a aprobat, deocamdată, cererile românilor de evacuare din Gaza

Israelul nu a aprobat, deocamdată, cererile românilor de evacuare din Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În aşteptarea aprobării autorităţilor israeliene se află nu numai românii din Gaza, ci şi austrieci, germani şi cetăţeni unguri din această zonă.

Un alt factor care a contribuit la întârzierea aprobării este faptul că solicitările făcute la Ambasada României de la Tel Aviv au venit cu întârziere – primele 9 cereri au fost formulate în 31 decembrie, iar următoarele pe data de 2 ianuarie.

Partea română a solicitat Israelului accelerarea aprobărilor de evacuare a românilor, acesta fiind, de altfel, unul dintre subiectele discutate în cursul întrevederii pe care ambasadorul israelian la Bucureşti, David Oren a avut-o duminică la MAE.

Pe de altă parte, o parte dintre cei care solicită evacuarea au mai fost evacuaţi din Fâşia Gaza şi în anul 2007, situaţie care ar ar putea constitui un obstacol.

Chiar şi în condiţiile existenţei unor aprobări de evacuare, punctul de trecere a frontierei de la Erez - pe unde românii ar urma să fie scoşi din Fâşia Gaza pentru a fi transportaţi către frontiera cu Iordania - este închis, iar, în afară de aprobarea din partea autorităţilor israeliene, este necesară formarea unui coridor de securitate, care să permită aducerea acestora în siguranţă la Erez.

Până în prezent, autorităţile israeliene au dat aprobări pentru 443 de cetăţeni străini care au cerut evacuarea din Fâşia Gaza, dar mai puţin de 200 au reuşit să plece din zonă.

Este vorba despre 160 de cetăţeni din fostele state sovietice, 27 de americani, 7 turci şi 6 norvegieni.

În ceea ce priveşte situaţia în care se află romînii blocaţi în Fâşia Gaza, deocamdată nu s-au înregistrat cazuri grave.

Ambasada României la Tel Aviv a luat legătura în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică cu circa 100 de români, pentru a se interesa de starea acestora.

O femeie, cetăţean român, Ana Mitrea, rănită la 26 decembrie 2008, s-a aflat în dialog cu Ambasada încă de zilele trecute, ea exprimându-şi dorinţa de a părăsi Fâşia Gaza abia duminică dimineaţă. Contactată de ambasadă, în cursul dimineţii de 4 ianuarie, ea le-a spus oficialilor români că a luat decizia să părăsească zona împreună cu familia sa. Prin urmare, ambasada o va include în lista suplimentară care va fi trimisă duminică autorităţilor israeliene, iar titlurile de călătorie necesare deplasării în România vor fi eliberate la punctul de frontieră.

O familie de români dintre cele contactate a mai spus autorităţilor române de la Tel Aviv că este în siguranţă, dar că blocul în care locuia a fost ţinta unui atac.

MAE susţine că au loc în continuare discuţii, atât cu autorităţile israeliene, cât şi autorităţile egiptene.

Deocamdată însă, ambele puncte de trecere ale frontierei prin care românii ar putea părăsi Fâşia Gaza – Erez (trecerea către Israel) şi Rafah (trecerea către Egipt) sunt închise.

Citeşte şi:

MAE: Până la ora 12.00, 55 de români şi 9 palestinieni au solicitat evacuarea

Trupele israeliene au intrat în Fâşia Gaza

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici