Italieni cercetaţi pentru braconaj. 2000 de cartuşe şi peste 180 de ciocârlii, găsite în hotelul unde stăteau

Alţi zece cetăţeni italieni veniţi la vânătoare în România sunt cercetaţi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi braconaj cinegetic, poliţiştii descoperind la hotelul din staţiunea Eforie Sud unde aceştia erau cazaţi mai multe arme de vânătoare şi aproximativ 2.000 de cartuşe.

434 afișări
Imaginea articolului Italieni cercetaţi pentru braconaj. 2000 de cartuşe şi peste 180 de ciocârlii, găsite în hotelul unde stăteau

Italieni cercetaţi pentru braconaj. 2000 de cartuşe şi peste 180 de ciocârlii, găsite în hotelul unde stăteau (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, poliţişti ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, cu sprijinul poliţiştilor din Negru Vodă, au făcut, luni, percheziţii la un hotel din Eforie Sud unde erau cazaţi mai mulţi cetăţeni italieni suspectaţi că vânau ilegal în România şi deţineau arme şi muniţie fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

La hotelul din Eforie au fost descoperite 15 arme de vânătoare, aproximativ 2.000 de cartuşe şi peste 180 de ciocârlii capturate în timpul partidelor de vânătoare.

Pe parcursul verificărilor s-a stabilit că cetăţenii italieni aveau autorizaţii de vânătoare pentru specia ciocârlie pe un fond de vânătoare din localitatea Cotu Văii, aparţinând AVPS Bucureşti, iar armele erau închiriate de la două societăţi comerciale din Arad şi Tulcea.

Cei zece cetăţeni italieni sunt cercetaţi în prezent pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi braconaj cinegetic.

Alţi 20 de cetăţeni italieni veniţi să vâneze în România au fost ridicaţi de către anchetatori în urmă cu două săptămâni, în urma unor percheziţii făcute în cele două hoteluri din zona Cernavodă unde erau cazaţi. În camerele lor de hotel au fost găsite 30 de arme de vânătoare, aproximativ 9.000 de cartuşe, dar şi peste 1.000 de păsări vânate şi ţinute la congelator.

În acest caz au fost arestate preventiv nouă persoane - trei italieni şi şase români, între aceştia fiind şi şeful Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Constanţa, Dănuţ-Vasile Miron, şi Luigi Sgobba, cetăţeanul italian care organiza partidele de vântoare pentru compatrioţii săi, în schimbul a câte 1.500 de euro pentru un astfel de sejur. Ultimul grup adus de acesta în România a sosit în ţară în 2 octombrie, cei 20 de italieni fiind cazaţi în două hoteluri din zona Cernavodă.

Ulterior, magistraţii Tribunalului Constanţa au admis recursul formulat de cei nouă inculpaţi şi au decis cercetarea lor în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, italienii păstrau muniţia şi armele în condiţii de insecuritate totală, în camerele de hotel şi în portbagajul maşinilor aflate în parcarea hotelului.

Astfel, la unul dintre hoteluri au fost găsite nouă arme, 4.311 cartuşe şi 308 păsări vânate şi ţinute la congelator. Tot în acest hotel au mai fost găsite 1.000 de cartuşe goale, care fuseseră trase anterior, adunate din fondul de vânătoare. În celălalt hotel din Cernavodă unde erau cazaţi italienii au fost găsite 21 de arme de vânătoare, 4.600 de cartuşe şi alte 798 de păsări vânate şi ţinute, de asemenea, la congelator.

"Din cercetările desfăşurate până în acest moment au reieşit indicii şi date că inculpaţii, speculând oportunităţile legale şi folosind abil breşele sistemului de control al activităţii de vânătoare, au organizat, cu sprijinul unor persoane din cadrul AJVPS Constanţa, în mod ilegal, partide de vânătoare pentru cetăţeni italieni, încălcând prevederile regimului armelor şi al muniţiilor şi aducând un grav prejudiciu fondului cinegetic naţional", se arată în rechizitoriul procurorilor constănţeni.

De altfel, după reţinerea şefului AJVPS Constanţa, Dănuţ-Vasile Miron, procurorul de caz Teodor Niţă a precizat că acesta nu a făcut în ultimii ani nicio înregistrare în registrul armelor de foc, astfel că nu se poate spune ce şi cum s-a vânat pe teritoriul judeţului.

"Din 2005 nu s-a înregistrat nimic în registrul armelor aferent judeţului Constanţa. În momentul de faţă nu se ştie câte arme s-au folosit, câte cartuşe s-au folosit, de către cine, pe tot teritoriul judeţului Constanţa, pe durata ultimilor şase ani, deoarece şeful AJVPS Constanţa nu a completat nicio jumătate de pagină din aceste registre obligatorii", preciza Teodor Niţă.

Anchetatorii au stabilit însă că în perioada 8 - 10 octombrie Miron a distribuit ilegal, fără a face menţiunile în evidenţele obligatorii, un număr de 18.000 de cartuşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici