ITM: În incendiul de la Avicola Codlea au fost 4 victime

Procurori şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Braşov au început o anchetă la Avicola Codlea pentru a stabili cauzele producerii incendiului de marţi, dar şi numărul victimelor, în condiţiile în care conducerea societăţii a raportat două victime, faţă de patru.

162 afișări
Imaginea articolului ITM: În incendiul de la Avicola Codlea au fost 4 victime

ITM: În incendiul de la Avicola Codlea au fost 4 victime (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Directorul coordonator al ITM Braşov, Florin Tomescu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că incendiul izbucnit, cu o zi în urmă, la ferma 3 din cadrul societăţii Avicola Codlea s-a soldat cu patru victime - un mort şi trei răniţi -, şi nu cu două victime, aşa cum au anunţat marţi reprezentanţii fermei.

"Astăzi (miercuri-n.r.) am descoperit încă două persoane care au fost rănite în urma incendiului, faţă de celelalte două de ieri, însă din fericire acestea se află în afara oricărui pericol. Prin urmare, este vorba despre patru victime, şi nu două, ceea ce înseamnă că avem un accident colectiv de muncă. Menţionez că toate cele trei persoane aveau contract de muncă pe o perioadă nedeterminată", a declarat Tomescu.

El a spus că nu i s-a confirmat dacă ceilalţi doi răniţi au fost sau nu obligaţi de către conducerea fermei să ascundă faptul că erau răniţi, aşa cum susţine una dintre victime.

Potrivit reprezentantului ITM, din declaraţiile unor angajaţi ai fermei de păsări reiese că incendiul de marţi nu este un caz izolat, în incinta societăţii mai fiind înregistrate şi alte incendii, dintre care unul în urmă cu două luni şi altul în cursul anului trecut.

În niciunul dintre cazuri, însă, nu a fost sesizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, angajaţii descurcându-se în aceste situaţii pe cont propriu, cu extinctoarele din dotare.

"Trebuie văzută adevărata cauză a producerii acestor incendii, dar aceasta vom stabili împreună cu procurorii Parchetului Judecătoriei Braşov. Ancheta ar putea dura între o săptămână şi o lună, însă sper să ne încadrăm în termenul cel mai scurt", a adăugat directorul ITM.

La rândul său, Cătălin Munteanu, directorul general al societăţii Avicola Codlea, a declarat, miercuri, că celelalte două persoane rănite în incendiu nu au solicitat intervenţia medicilor, prin urmare nu au fost preluate de ambulanţe. El a exclus ipoteza că ar fi încercat să ascundă numărul victimelor.

"Unul dintre colegii mei i-a întrebat pe angajaţi dacă este vreunul rănit între ei. Doar unul a solicitat ajutor şi a fost transportat la spital chiar de colegul meu. Doamna care spune acum că a suferit arsuri, fapt pe care nu îl contestă nimeni, a fost ieri, după incendiu, la masă, a băut cafea, a fumat liniştită, apoi un alt angajat a ajutat-o şi i-a dat cu un spray pentru arsuri. Dacă într-adevăr considera că are o problemă, trebuia să anunţe, să meargă la un reprezentant al societăţii. Sub nicio formă nu a fost ţinută ascunsă", a spus Munteanu.

Femeia a fost consultată, miercuri, de un medic de la spitalul din Codlea care a stabilit că are arsuri de gradul II pe braţe, urechi şi gât, însă nu a necesitat internare.

În ceea ce o priveşte pe cealaltă victimă, şeful fermei, acesta a necesitat îngrijiri medicale deoarece a suferit o hipertensiune.

În incendiul izbucnit, marţi, la ferma 3 din cadrul Avicola Codlea, un muncitor în vârstă de 58 de ani, tehnician veterinar al societăţii, a murit după ce s-a intoxicat cu fum.

Tehnicianul veterinar Nicolae Lupu a intrat împreună cu un coleg de serviciu, Constantin Matei (51 de ani), într-o hală pregătită pentru a primi un lot de pui pentru creştere, unde aşternutul de paie ardea mocnit. Lupu a încercat să stingă focul cu extintorul, însă s-a intoxicat cu fum şi a murit.

Colegul său a fost şi el intoxicat cu fum şi a suferit arsuri pe mâini, însă este în afara oricărui pericol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici