Judecătoarea care l-a eliberat pe Gorbunov, exclusă din magistratură

Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, excluderea din magistratură a judecătoarei Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj, cea care a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei în cazul lui Serghei Gorbunov.

27 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea care l-a eliberat pe Gorbunov, exclusă din magistratură

Judecătoarea care l-a eliberat pe Gorbunov, exclusă din magistratură

Judecătoarea Maria Nicola a fost audiată, în urmă cu o lună, de membrii Secţiei pentru procurori a CSM, aceasta susţinând nu a vrut să-şi asume riscul ca Gorbunov să orbească în penitenciar.

"Inclusiv când judecam dosarul putea să orbească dacă avea această boală. Îi mulţumesc Domnului că n-a orbit", le-a spus atunci judecătoarea Maria Nicola membrilor Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Membrii CSM au audit-o, luna trecută, pe judecătoare pentru abateri disciplinare în privinţa nerespectării repartizării aleatorii a dosarelor şi de nerespectarea dispoziţiilor legale din neglijenţă.

Magistratul a spus că a primit dosarul în 15 ianuarie şi că acesta avea termen în 2 februarie 2008, într-o zi de sâmbătă, dintr-o eroare. Astfel, Maria Nicola a susţinut că a preschimbat termenul, deoarece aşa era practica instanţei.

În privinţa faptului că deşi mai exista un dosar cu acelaşi obiect şi acelaşi condamnat, deja înregistrat pe rolul instanţei, judecătoarea a spus că nu a observat existenţa unui alt dosar.

Maria Nicola a mai spus că din punctul său de vedere, Serghei Gorbunov, condamnat pentru omor, prezenta pericol pentru ordinea publică, însă nu a scris în motivare pentru că s-ar fi contrazis. "Eu nu puteam să scriu că prezintă pericol pentru ordinea publică şi am preferat să nu motivez", a explicat magistratul.

Judecătoarea a mai spus că sintagma din raportul de expertiză medico-legală "de urgenţă" a făcut-o să ia această decizie.

"Nu aveam altă alternativă", a mai spus magistratul, arătând că nu a cerut date din penitenciar privind conduita deţinutului pentru că a apreciat că ar fi fost irelevant. Nicola a mai spus că legea nu-i permitea să dispună efectuarea operaţiei sub pază, pentru că era un condamnat definitiv.

Întrebată de unul dintre membrii CSM, Dan Lupaşcu, dacă ar proceda la fel în privinţa acestui dosar, judecătoarea a răspuns că ar pronunţa aceeaşi soluţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici