Judecătorul ieşean Dan Anton ar fi promis că intervine la Vlad Filat pentru oameni de afaceri - FOTO

Judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, vizat de percheziţiile făcute de DNA, miercuri, la Iaşi, ar fi promis că intervine la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru oameni de afaceri, cerând în schimb bani şi angajarea unei persoane apropiate, potrivit unor surse judiciare

1876 afișări
Imaginea articolului Judecătorul ieşean Dan Anton ar fi promis că intervine la Vlad Filat pentru oameni de afaceri - FOTO

Dan Anton (Imagine: Liviu Chirica / Mediafax Foto)

Conform surselor citate, magistratul Dan Anton ar fi solicitat angajarea unei persoane apropiate într-o instituţie din Republica Moldova.

La ora transmiterii acestei ştiri, judecătorul Curţii de Apel Iaşi este adus la Bucureşti cu o dubă a Jandarmeriei pentru a fi audiat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorii DNA au făcut percheziţii, miercuri, la locuinţa judecătorului Dan Anton şi la biroul acestuia de la Curtea de Apel Iaşi. Conform unor surse judiciare, magistratul ieşean este suspectat de trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în acest dosar procurorii fac cercetări privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni contra libertăţii persoanei comise în perioada 2014-2015.

În acest dosar de corupţie, anchetatorii DNA au făcut percheziţii la zece adrese din judeţele Iaşi şi Suceava, pe lângă judecătorul Dan Anton fiind vizaţi şi un procuror, un avocat şi oameni de afaceri, spun surse judiciare.

Conform acestora, vizat de ancheta DNA este şi omul de afaceri din Rădăuţi Teodor Hauca, fost senator PD în perioada 1996-2000, percheziţii fiind făcute la locuinţa acestuia şi la firmele sale. La ora transmiterii acestei ştiri, Hauca este dus la audieri la DNA - Structura Centrală, în calitate de suspect.

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, arestat preventiv pentru fraude bancare şi luare de mită, a avut de-a lungul timpului mai multe afaceri în Iaşi. În anii '90, fostul premier a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. După absolvirea, el nu a plecat din Iaşi pentru că intrase în afaceri, iar iniţial a făcut comerţ cu televizoare, aparate de uz casnic şi, ulterior, hârtie, după cum el însuşi declara.

În anul 1998, Vlad Filat era acţionar la firma ”Romold Trading”, care importa ţigări MT din Republica Moldova, societate radiată în prezent. În acelaşi an, firma a intrat în atenţia procurorilor ieşeni şi a Fiscului. În noaptea de 11 spre 12 septembrie 1998, anchetatorii au reţinut patru tiruri cu 1,8 milioane de ţigări MT, o parte dintre acestea având timbre expirate.

Procurorii ieşeni au stabilit că pentru a introduce ţigările în ţară s-au întocmit în fals mai multe acte.

Potrivit rechizitoriului Parchetului Tribunalului Iaşi, firma lui Filat a achiziţionat în 1997, de la Imprimeria Naţională, câteva milioane de timbre pentru ţigări, dar până la sfârşitul anului nu le-ar fi utilizat pe toate şi ar fi trebuit să le returneze până la începutul lunii septembrie 1998. Cu toate acestea, reprezentanţii firmei Romold ar fi obţinut aprobarea prelungirii termenului de returnare a timbrelor.

Conform anchetatorilor, Gheorghe Ududoiu, directorul Direcţiei de Supraveghere a Concurenţei din cadrul Ministerului Industriilor şi Comerţului, ar fi aprobat prelungirea valabilităţii exportului temporar la 7 septembrie 1998. Apoi, Cristian Burlacu, angajat al Romold Trading şi fiul adjunctului Vămii Iaşi de la acea dată l-ar fi contactat pe tatăl său pentru a obţine acordul Vămii pentru a putea efectua importul. Această cerere ar fi fost aprobată de Gheorghe Burlacu, în septembrie 1998, în numele şefului Vămii Iaşi, mai susţin anchetatorii.

”Având asupra sa actul întocmit în fals de tatăl său în data de 12.09.1998 inculpatul Burlacu Cristian s-a prezentat la Vama Albiţa, unde s-a efectuat importul cantităţii de MT în valoare de 7,4 miliarde lei (RON- n.r.). Din înregistrările efectuate de către SRI rezultă faptul că efectuarea acestui import a fost îndelung elaborată de către inculpaţi, învinuiţi şi Filat Vladimir”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

La scurt timp, Gheorghe Burlacu, adjunctul şefului Vămii Iaşi şi fiul său Cristian, angajat al Romold Trading, au fost reţinuţi în acest caz pentru 30 de zile. Vlad Filat, care pe atunci era ministrul privatizării, nu a fost audiat niciodată în acest dosar de către procurorii ieşeni.

În anul 2000, anchetatorii i-au trimis în judecată pe Gheorghe Burlacu pentru instigare la fals material şi fals material în înscrisuri oficiale şi pe fiul său Cristian, pentru instigare la fals material şi uz de fals. Ionel Stan, directorul firmei Romold Trading, a fost scos de sub urmărire penală, iar secretara firmei a fost amendată cu 750.000 de lei. Procurorii au decis ca Gheorghe Ududoiu să fie cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar în cazul lui Vlad Filat cercetările au fost continuate de procurorii din Republica Moldova.

În anul 2001, Cristian Burlacu a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare, iar tatăl său la cinci luni de închisoare cu suspendare.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii moldoveni au considerat că infracţiunile pentru care era cercetat Filat nu aveau corespondent în legislaţia din ţara sa natală. În anul 2008, fostul premier moldovean a făcut o cerere Parchetului General pentru a i se comunica dacă mai este cercetat în vreo cauză în România, conform aceloraşi surse. În acelaşi timp autorităţile din Republica Moldova au cerut o parte din dosarul de la Judecătoria Iaşi, în care au fost condamnaţi Cristian şi Gheorghe Burlacu.

Vlad Fllat declara, în 2010, pentru presa naţională, că nu avut nicio implicare în acest dosar, că interceptările au fost declarate ilegale, iar în cele din urmă s-a demonstrat că toate taxele fuseseră plătite în vamă.

Vlad Filat a achiziţionat, ulterior, acţiuni la Tipografia Dosoftei din Iaşi. În anul 2005, fostul premier al Republicii Moldova a schimbat obiectul de activitate al societăţii, a numit-o Kapital Invest Company şi a transformat clădirea firmei într-un sediu de birouri amplasta pe strada Sfântu Lazăr, din centrul Iaşiului.

Conform jurnaliştilor din Republica Moldova, în declaraţia de avere din 2014, Vlad Filat preciza că a încasat dividende de aproximativ 420.000 de euro din cota de 95,37% deţinută la Kapital Invest Company din Iaşi.

De administrarea afacerii s-a ocupat timp de mai mulţi ani Ion Rusu. În prezent, firma este administrată de alte două persoane, după ce Rusu şi fiul său au fost implicaţi, în vara acestui an, într-un scandal de spălare de bani în legătură cu obţinerea unor credite bancare ilegale de la Banca de Economii. Firma figurează ca fiind administrată de Ciprian Cucoş şi Constantin Chilcos, după ce presa din Republica Moldova a relatat că nepotul şi cumnatul lui Vlad Filat - Vladimir Rusu (27 de ani) şi tatăl acestuia, Ion Rusu, ar fi primit, printr-o firmă cu sediul în Iaşi, un milion de euro provenind de la Banca de Economii din R.Moldova (BEM). În cadrul anchetei, cei doi suspecţi au fost în arest preventiv în Republica Moldova. Firma prin care s-ar fi spălat banii ar fi avut sediul chiar în clădirea de birouri deţinută de Vlad Filat prin SC Kapital Invest Company, dar a fost dizolvată în primăvara acestui an.

Conform presei locale, cu toate că anul trecut SC Kapital Invest Company şi-a dublat cifra de afaceri, de la 1 la 2 milioane lei, profitul net înregistrat a scăzut de la 1,95 milioane lei la 255.000 de lei. Potrivit bilanţurilor contabile depuse la Fisc, firma lui Vlad Filat aveala sfârşitul lui 2014 datorii de 2,9 milioane lei, în scădere cu 1,27 milioane lei faţă de 2013.

Potrivit ultimelor date actualizate la data de 30 iunie de site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, citate de presa locală, Filat ar avea de plătit datorii vechi de 800.000 lei la bugetul de stat şi peste 186.000 lei la bugetul asigurărilor sociale. La acestea s-au adăugat 16.000 de lei, din neplata TVA şi dobânzi şi penalităţi, iar Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi a decis să înceapă procedura de executare silită, conform afirmaţiilor apărute în presa locală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici