Judeţul Timiş a preluat preşedinţia Euroregiunii DKMT

Judeţul Timiş a preluat, pentru un an, preşedinţia Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT), cel mai important proiect al acestui mandat fiind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între România şi Ungaria, iar ulterior şi spre Serbia.

141 afișări
Imaginea articolului Judeţul Timiş a preluat preşedinţia Euroregiunii DKMT

Judeţul Timiş a preluat preşedinţia Euroregiunii DKMT (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin (PSD), a preluat de la Branislav Bugarski, secretar provincial al provinciei Voivodina din Serbia, preşedinţia Euroregiunii DKMT, pentru următorul an.

Evenimentul s-a desfăşurat, sâmbătă, la borna Triplex Confinium, în locul în care graniţele României, Ungariei şi Serbiei se întâlnesc.

Fanfara Pro Amiciţia din România a intonat imnurile celor trei ţări, iar apoi, în mod oficial, România a preluat de la Serbia preşedinţia Euroregiunii.

În discursul susţinut ca nou preşedinte al Euroregiunii DKMT, Titu Bojin a spus că în acest mandat vor începe procedurile pentru deschiderea unui nou punct de frontieră între România şi Ungaria, la Beba Veche, iar pe viitor se doreşte deschiderea, în aceeaşi localitate, a unui punct de trecere şi spre Serbia.

"Următoarea graniţă va fi deschisă între Beba Veche şi Kubekhaza. De la Beba Veche se aude cum cântă cocoşul la Kubekhaza. Vrem să facem în aşa fel încât românii să poată să se ducă la vecinii unguri, să mănânce împreună supa de cocoş. Dorim să-i ajutăm şi pe vecinii sârbi, să facem în aşa fel încât să nu mai avem deloc graniţe. Depinde numai de noi ca aceste proiecte să se realizeze", a declarat Titu Bojin.

În prezent, oamenii din Beba Veche, judeţul Timiş, cea mai vestică localitate din România, la marginea căreia se întâlnesc cele trei graniţe, trebuie să parcurgă 80 de kilometri pentru a ajunge la vecinii din Ungaria, de exemplu, la Kubekhaza, ei fiind nevoiţi să iasă din ţară pe la Vama Cenad.

Bojin a arătat că se va încerca accesarea de fonduri europene pe exerciţiul bugetar 2014-2020 pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.

La eveniment a fost prezent şi Kakas Bela, preşedintele judeţului Csongrad din Ungaria, care va prelua preşedinţia Euroregiunii DKMT în 2016.

Ceremonia s-a încheiat cu un cros, devenit tradiţional, la care au participat 60 de copii din România şi Ungaria, care au alergat în jurul bornei Triplex Confinium, pe teritoriile României, Serbiei şi Ungariei.

Euroregiunea DKMT, din care fac parte judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin din România, judeţul Csongrad din Ungaria şi Provincia Autonomă Voivodina din Serbia, a împlinit 18 ani de existenţă, iar de-a lungul timpului mai multe proiecte comune ale celor trei ţări au fost realizate în zona de graniţă. Cel mai recent este construirea unei piste de biciclete de 80 de kilometri, pe digul râului Bega, între România şi Serbia, de la Timişoara până la Zrenjanin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici