Jurnaliştii opriţi de vameşii moldoveni nu au reuşit să treacă nici pe la Oancea

Jurnaliştii români cărora le-a fost interzis accesul în Republica Moldova pe la punctul vamal Galaţi Rutier - Giurgiuleşti au încercat, în noaptea de marţi spre miercuri, să treacă graniţa pe la punctul de frontieră Oancea, însă nici aici nu li s-a permis accesul.

60 afișări
Imaginea articolului Jurnaliştii opriţi de vameşii moldoveni nu au reuşit să treacă nici pe la Oancea

Vama Giurgiuleşti

Motivul invocat de către vameşii moldoveni a fost că ziariştii respectivi nu au acreditări permanente din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

O echipă formată din cinci jurnalişti, corespondenţi ai Reuters, France Press şi European Pressphoto Agency, patru ziarişti ai TVR, precum şi patru jurnalişti de la cotidianul Evenimentul Zilei au încercat, marţi seară, să intre în Republica Moldova pe la punctul de trecere de la Giurgiuleşti. Accesul acestora a fost refuzat de către vameşii moldoveni, care au invocat lipsa unor acreditări permanente emise de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Mai târziu, aceleaşi echipe de jurnalişti au încercat să treacă din nou graniţa, de această dată pe la punctul de frontieră de la Oancea. Şi aici, ei au trecut de controlul de la frontiera românească, însă accesul le-a fost refuzat de către cei din Moldova, motivul invocat fiind acelaşi - lipsa acreditărilor permanente, a declarat Marcel Antohe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

Potrivit acestuia, traficul prin cele două puncte de trecere a frontierei situate pe teritoriul judeţului Galaţi se desfăşoară în condiţii normale, însă este posibil ca accesul anumitor persoane care ridică suspiciuni autorităţilor din Republica Moldova să fie refuzat.

Jurnaliştii cărora li s-a refuzat intrarea în Republica Moldova, toţi de cetăţenie română, susţin că este pentru prima dată când li se solicită o astfel de acreditare şi că înainte au intrat în Moldova fără niciun fel de probleme.

"Am fost refuzaţi în mod elegant, s-a invocat faptul că nu avem acreditare de la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Am mai fost de aproape zece ori până acum în Republica Moldova şi nu mi s-a solicitat niciodată aşa ceva, e o invenţie. Nu le-am spus de la început că suntem jurnalişti, prima dată le-am spus că mergem la rude, dar ei au sesizat că avem la noi echipament foto şi laptop-uri", a declarat unul dintre corespondenţii agenţiilor străine.

Mii de persoane au protestat, marţi, la Chişinău, cerând anularea rezultatelor scrutinului parlamentar de duminică, câştigat de comunişti. Manifestanţii au distrus uşa de la intrarea în sediul Administraţiei Prezidenţiale, iar pompierii au utilizat tunuri cu apă pentru dispersarea protestatarilor. Sute de poliţişti au intervenit în forţă între protestatari şi i-au împins de pe scările sediului Preşedinţiei şi Parlamentului. Dispozitivele de poliţie au înconjurat sediul Preşedinţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici