Kelemen despre Schengen: Nu putem accepta pe termen lung să fim trataţi ca o ţară de mâna a doua

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declară că nu ar trebui să existe "o Europă cu două viteze”, care să ceară României permanent să îndeplinească criterii suplimentare pentru aderarea la Schengen, afirmând că România nu poate accepta pe termen lung să fie tratată ca o ţară de mâna a doua.

450 afișări
Imaginea articolului Kelemen despre Schengen: Nu putem accepta pe termen lung să fim trataţi ca o ţară de mâna a doua

Kelemen Hunor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Kelemen a afirmat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen, că Uniunea Europeană şi ţările din UE ar rebuie să fie conştiente că nu există şi nu ar trebui să existe două Europe, "o Europă cu două viteze", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Noi înţelegem campaniile interne, campaniile politice în orice stat, de la Olanda până la Franţa, dar dacă toate criteriile tehnice au fost îndeplinite, nu se poate accepta pe termen lung să fim trataţi ca o ţară de mâna a doua. Îndeplinim toate criteriile şi eu cred că pe un termen rezonabil trebuie să avem garanţiile necesare că vom adera la spaţiul Schengen. Nu trebuie să primim criterii suplimentare permanent”, a declarat Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, viitorii europarlamentari au misiunea să explice la Bruxelles că România este "o ţară serioasă, care aduce stabilitate şi adaugă la bogăţia UE”, care trebuie tratată ca "o ţară parteneră, ca o ţară membră” a UE.

Potrivit lui Kelemen, UE şi tot ce a însemnat, după anii 50, Comunitatea Europeană şi Comunitatea Cărbunelui şi Oţelului, a fost o sursă de pace, de stabilitate şi bunăstare pentru toţi cetăţenii Europei, aspect care trebuie amintit de Ziua Europei.

"UE nu este o construcţie perfectă, orice creaţie a omului este imperfectă, dar poate fi îmbunătăţită şi trebuie să fim acolo când lucrurile se vor schimba. Vor fi schimbări în continuare şi noi spunem că toate comunităţile autohtone, minoritare, religioase, entice, lingvistice, fiindcă fiecare îşi defineşte într-un anumit fel soarta şi situaţia, trebuie să intre în atenţia UE, în atenţia instituţiilor europene. Pentru că vorbim de 60 de milioane de oameni la nivelul UE. Asta înseamnă o sursă de stabilitate, de multiculturalitate şi tot ceea ce înseamnă bogăţia UE”, a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a adăugat au existat "şi momente de dezamăgire” în privinţa UE, dar trebuie recunoscut faptul că bugetul european a ajutat "enorm”, multe dintre investiţiile de mediu, de infrastructură din România, în special în comune, care nu ar fi fost posibile cu resurse proprii sau cu resurse de la bugetul naţional.

"Acolo unde noi am fost dezamăgiţi, acolo trebuie să lucrăm în continuare. Avem nevoie de o echipă puternică, ce va susţine, pe de o parte, cauza României, iar pe de altă parte va susţine problemele specifice ale comunităţii noastre”, a afirmat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a fost prezent, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, împreună cu ministrul Mediului, Korodi Attila, la o serbare câmpenească electorală în parcul central, organizată la iniţiativa Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, la care au participat câteva sute de alegători.

La manifestare au fost prezente ansambluri foloclorice din Ciucul de Sus şi Ciucul de Jos, iar primarii din 16 localităţi au participat la un concurs de gătit, sute de kilograme de gulyas, preparate în diferite moduri, fiind oferite alegătorilor.

Vedeta a fost un ceaun uriaş, în care bucătarii din Valea Ghimeşului au gătit o tocană de 800 de kilograme, suficientă pentru 1.400 de porţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici