Kelemen Hunor: UDMR va vota la moţiunea de cenzură alături de opoziţie, însă nu va exista majoritate parlamentară / Am prezentat preşedintelui Iohannis cum vedem rezolvarea problemei din Valea Uzului

Liderul UDMR, Kelemn Hunor, a declarat, după consultările cu Klaus Iohannis de la Cotroceni, că în acest moment nu există o majoritate parlamentară calculată a Opoziţiei cu susţinerea partidului său pentru a trece o moţiune de cenzură la adresa Guvernului. El a spus că UDMR va susţine demersul. Totodată, liderul minorităţii a mai adăugat că formaţiunea politică a prezentat preşedinteluio soluţie pentru rezolvarea problemei din Valea Uzului.

1989 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: UDMR va vota la moţiunea de cenzură alături de opoziţie, însă nu va exista majoritate parlamentară / Am prezentat preşedintelui Iohannis cum vedem rezolvarea problemei din Valea Uzului

Kelemen Hunor anunţă că UDMR va vota la moţiunea de cenzură alături de opoziţie, dar că nu va exista majoritate parlamentară

UPDATE 17:18. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, marţi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Cotroceni, că i-a prezentat acestuia cum vede problema cimitirului din Valea Uzului şi o posibilă rezolvare. De asemenea, Kelemen Hunor a transmis că Guvernul trebuie să găsească o soluţie.

"Am mai discutat şi despre problema Valea Uzului. Am spus preşedintelui cum se vede în acest moment. Am spus cum vedem noi rezolvarea situaţiei prin restabilirea ordinii şi prin scoaterea a ceea ce s-a construit ilegal în cimitir, extinderea cimitirului cu o nouă parcelă. Este o soluţie elegantă. Nimeni nu se opune să existe pentru memoria soldaţilor români undeva în acea zonă, chiar lângă cimitirul actual, o construcţie, dar nici pentru amintirea soldaţilor români nu este benefic să se ştie că sub aceste cruci există soldaţi dintr-o altă armată, din armata austro-ungară, îngropaţi. Executivul trebuie să găsească o soluţie, este responsabilitatea Executivului. Acolo unde legea a fost încălcată, ordinea legală trebuie restabilită. De aceea există Guvern. Acest lucru i-am spus şi preşedintelui", a declarat Kelemen Hunor.

El a mai transmis că, momentan, preşedintele Iohannis nu a le-a dat celor de la UDMR un răspuns.

"Am văzut astăzi (marţi-n.red.) Prefectura din Bacău deja a somat Primăria din Dărmăneşti să intre în legalitate, fiindcă toate hotărârile luate de ei legat de acest cimitir sunt ilegale. Ne-a ascultat dl preşedinte, dar răspunsul nu l-am primit. Nu am aşteptat de la el în acest, moment dar am considerat că trebuie să ştie ce credem noi despre acest caz, care nu ne aparţine în senul că nu noi am venit cu această problemă. Noi ne-am trezit în aprilie, înainte de începerea campaniei electorale, că acolo cineva construieşte ceva", a afirmat liderul UDMR.

Joi, Kelemen Hunor a declarat, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă la finalul Consiliul Permanent al UDMR care a efectuat o analiză a alegerilor europarlamentare, că acest text va cuprinde, printre altele, şi referiri la soluţionarea situaţiei Cimitirului Eroilor din Valea Uzului.

Decizia interzicerii accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariţiei unor incidente, luată de Consiliul Local al comunei Sânmartin, judeţul Harghita, a fost atacată în contencios administrativ de Prefectura Harghita.

Consiliul Local al comunei Sânmartin, judeţul Harghita, decisese interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariţiei unor incidente. Primarul comunei Sânmartin, Gergely Andras, iniţiatorul proiectului de hotărâre, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că speră ca problema legată de Cimitirul Eroilor din Valea Uzului să fie soluţionată în 30 de zile, cât durează interdicţia.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar poliţiştii băcăuani au declanşat o anchetă, în timp ce, vinerea trecută, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunţat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului.


"Nu am discutat despre acest scenariu (adoptarea unei moţiuni de cenzură-n.red.). O moţiune de cenzură este binevenită oricând. Nu neg că am avut discuţii cu PNL şi USR în această săptămână. Am făcut matematică cu ei. Nu există 233 de voturi nici cu noi. Acest lucru nu trebuie să conteze. Aseară am stat şi am calculat şi majoritate nu există", a declarat, marţi, Kelemen Hunor.

Totodată, liderul UDMR a transmis că parlamentarii Uniunii vor susţine o moţiune de cenzură la adresa Guvernului şi se vor consulta pe textul moţiunii de PNL.

"Când va exista un text, aşa cum mi-au promis colegii din PNL, trimit textul şi la noi şi la USR, noi probabil că vom avea propunere de text în continuarea textului lor. Suntem pregătiţi pentru a susţine o moţiune de cenzură. Nu avem o problemă", a mai spus Kelemen Hunor.

Anterior, Dan Barna a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare. Delegaţia USR a discutat cu şeful statului şi despre scenariile de după moţiune cu privire la guvernare.

Taguri:
hunor,
moţiune,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici