Kelemen Hunor: Plata CAS din drepturi de autor a fost o idee, discuţiile vor continua

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat pentru MEDIAFAX că plata contribuţiilor la asigurările sociale din veniturile pe bază de drepturi de autor a fost doar o idee discutată în Guvern şi că urmează dezbateri în ministere, el, personal, nepronunţându-se până nu se va consulta cu specialiştii.

87 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Plata CAS din drepturi de autor a fost o idee, discuţiile vor continua

Kelemen Hunor: Plata CAS din drepturi de autor a fost o idee, discuţiile vor continua (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Kelemen a spus că ideea avansată în Guvern a fost aceea că sunt venituri care fac excepţie de la plata contribuţiilor la asigurările sociale (CAS), dar nu a fost o discuţie cu argumente şi nici nu s-a discutat cât la sută din veniturile pe bază de drepturi de autor să fie dedus.

"Nu s-a luat o decizie şi nici nu se conturează o decizie. Discuţiile vor continua în ministere", a spus ministrul, precizând că nu poate oferi un punct de vedere asupra acestei idei, pentru că trebuie să discute mai întâi cu cei de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) şi cu alţi specialişti.

Kelemen a mai spus că nu i s-a cerut să exprime vreo poziţie până la un anumit termen.

Ministrul a remarcat că sunt persoane care trăiesc doar din venitul pe bază de drepturi de autor şi ar fi "aberant" ca ei să nu plătească asigurări sociale, în condiţiile în care în alte ţări ale Uniunii Europene asigurările se plătesc din orice tip de venit. "Cred că putem intra în normalitate şi din acest punct de vedere", a spus Kelemen, menţionând, însă, că trebuie să aibă părerea specialiştilor pentru a se pronunţa.

Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici