Korodi: Viiturile din Bazinul Siret vor avea un debit de două ori mai mare decât în 2005

Ministrul Mediului, Attila Korodi, care s-a aflat, vineri după-amiază, într-o vizită fulger la Paşcani, judeţul Iaşi, a declarat că în Bazinul Siret vor fi două viituri şi că se aşteaptă un debit de peste 2.000 de metri cubi, de două ori mai mare decât cel înregistrat la inundaţiile din 2005.

274 afișări
Imaginea articolului Korodi: Viiturile din Bazinul Siret vor avea un debit de două ori mai mare decât în 2005

Korodi: Viiturile vor avea un debit de două ori mai mare decât la inundaţiile din 2005 (Imagine arhivă: Mediafax Foto)

Timp de aproximativ o oră, ministrul Korodi a participat la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi a mers pe malul Siretului să vadă în teren care este situaţia.

"Ultimele avertismente prevăd faptul că în Bazinul Siretului vor fi două viituri. Prima va fi la ora 12 noaptea, iar cea de-a doua în jurul orei 4.00 dimineaţa. Se aşteaptă un debit de peste 2.000 de metri cubi, de două ori mai mare decât a fost la inundaţiile din 2005", a declarat, la faţa locului, ministrul Attila Korodi.

La ora transmiterii acestei ştiri, ministrul Mediului se află în drum spre judeţul Neamţ.

Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, a ajuns, vineri după-amiază, în municipiul Paşcani, judeţul Iaşi, pentru a verifica stadiul de pregătire al autorităţilor locale după ce a fost emis avertismentul de cod roşu din cauza unei viituri aşteptate pe Siret.

La Paşcani, autorităţile locale au luat, vineri, măsuri speciale după instituirea codului roşu. Astfel, barajul de lângă municipiu a fost întârit şi cu saci de nisip, în acelaşi mod procedându-se şi la podul de cale ferată din localitatea Blăgeşti, de lângă Paşcani.

La faţa locului, se află zeci de jandarmi trimişi de la Iaşi, precum şi autorităţi judeţene.

Autorităţile locale din municipiul Paşcani se află în alertă întrucât în cursul serii se estimează că viitura de pe Siret va ajunge în dreptul oraşului.

"Există o conductă de gaz care traversează Siretul şi am cerut să fie întreruptă furnizarea gazului pe perioada trecerii viiturii. Este o măsură preventivă, deoarece, odată cu volumul mare de apă, sunt purtaţi de viitură şi copaci, care ar putea agăţa conducta de gaz", a declarat, vineri la prânz, primarul municipiului Paşcani, Grigore Crăciunescu.

Printre localităţile care se preconizează că ar putea fi lovite de viitura de pe Siret se numără Lespezi, Paşcani, Stolniceni, Mogoşeşti, Răchiteni şi Al. I. Cuza.

Autorităţile judeţului au dispus ridicarea, în regim de urgenţă, a unor diguri din saci cu nisip, pentru protejarea zonelor unde există pericolul revărsării apelor.

Directorul Direcţiei Ape Prut a decis, vineri, să trimită în zona municipiului Paşcani 4.000 de saci de nisip şi maşini dotate special cu reflectoare foarte puternice.

"Avem cei 4.000 de saci de nisip primiţi de la Iaşi, mai facem şi noi acum câteva mii de saci pentru a face diguri în zonele periculoase. Primele vizate sunt Barajul de la Lunca şi podul de cale ferată de la Blăgeşti. Dacă scăpăm cu bine de acolo, ne vom îndrepta şi spre alte patru-cinci locaţii unde pot avea loc inundaţii. Avem ca ajutor 30 de jandarmi trimişi de la Iaşi şi alţi peste o sută de localnici care ne ajută", a declarat Grigore Crăciunescu, primarul municipiului Paşcani.

Râul Siret străbate, în judeţul Iaşi, localităţile Lespezi, Valea Seacă şi Paşcani. Toate aceste zone au fost afectate şi de inundaţiile din cursul nopţii de joi spre vineri.

Din avertizările specialiştilor hidrologi, vineri, în jurul orei 18.00, este aşteptată o viitură pe râul Siret, în dreptul municipiului Paşcani.

Autorităţile au decis, vineri, în şedinţa Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, instituirea codului roşu de inundaţii pe Siret, pe toată lungimea acestuia, până la confluenţa cu râul Moldova. Avertizarea cod roşu este valabilă de vineri, de la ora 13.00, până sâmbătă, la ora 16.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici