Kovesi: Cât timp vedem la TV doar poliţişti arestaţi, percepţia e că sunt printre cei mai corupţi

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat joi că atâta timp cât Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) este mai eficientă decât celelalte structuri, iar dacă la TV vedem doar poliţişti arestaţi se va menţine percepţia, nedreaptă, că această categorie este printre cele mai corupte.

117 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Cât timp vedem la TV doar poliţişti arestaţi, percepţia e că sunt printre cei mai corupţi

Kovesi: Cât timp vedem la TV doar poliţişti arestaţi, percepţia e că sunt printre cei mai corupţi (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax foto)

Şeful Ministerului Public a spus, la bilanţul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), că în ultimii ani a constatat că evaluarea eficienţei în domeniul combaterii corupţiei se face încă după numărul de constatări şi nu după finalitate.

Kovesi a precizat că din datele statistice a observat că a crescut numărul infracţiunilor constatate, dar a scăzut numărul propunerilor de trimitere în judecată.

"Există încă acea mentalitate că este mai important să raportezi că ai avut mii de infracţiuni sesizate, chiar dacă nu s-a făcut niciun rechizitoriu ca să poţi spune că ai lucrat bine", a subliniat Kovesi.

Procurorul general a mai spus că din cele peste 250 de rechizitorii întocmite de procurori în cauze de corupţie în 2011, într-un procent foarte mare sunt cauze provenite şi instrumentate împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

Procurorul general al României a spus că autorităţile pot avea statistici impecabile, metode noi de management strategic, de formare a resurselor umane, dar nu contează dacă nu e schimbat modul de lucru în acest domeniu

Procurorul general a ţinut, totodată, să sublinieze că stiu că sunt multe situaţii în care politiştii şi procurorii pun pe primul plan profesia,chiar în detrimentul familiei şi se implică în soluţionarea unor cauze penale pentru care nimeni nu le oferă lauri şi de multe ori au senzaţia că efortul lor nu este observat şi nu este apreciat.

"Viaţa personală sau chiar destinul vă este influenţat de această profesie. Mulţi poliţişti înfruntă zilnic riscuri pentru a-şi face datoria şi nu întotdeauna găsim cuvinte de apreciere pentru ei. (...) Anul trecut, un fost coleg de la Sibiu, Lucian Gancea, în vârstă de 34 de ani, poliţist la Poliţia rutieră, a murit la datorie. Ştiu că şi alti poliţişti au murit sau au fost răniţi în timp ce îşi îndeplineau atribuţiile de serviciu şi nu trebuie să îi uităm şi nici să avem reţineri în a-i aminti pentru că ei sunt eroii noştrii", a mai spus Kovesi.

Ea a adăugat că de multe ori sunt mediatizate ştiri despre poliţişti care s-au asociat cu infractorii, iar despre cei care au murit la datorie sunt puţine cuvinte.

"Cred că trebuie să comunicaţi mai bine, iar voi poliţiştii, să arătaţi oamenilor ce faceţi pentru ei. Dacă nu vorbiţi voi, nimeni nu o va face în locul vostru. De multe ori, vă întâlniţi cu violenţa pe stradă şi nu în filme de acţiune sau la televizor. Pentru poliţişti violenţele, consumul de droguri, accidentele rutiere, exploziile reprezintă din păcate fapte cotidiene. Şi nu spun acest lucru doar pentru a sugera cât de dificilă este activitatea dumneavoastră, ci pentru a arăta că, fără valoarea umană a celor care lucrează, instituţia ar fi ineficientă", a mai spus Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici