Kovesi: Din MApN mi s-a transmis, în 24 de ore, că sunt ba locotenent colonel, ba maior

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, pentru MEDIAFAX, că din Ministerul Apărării Naţionale i s-a transmis, în ultimele 24 de ore, că este ba locotenent colonel, ba maior, deşi nu a înaintat niciun fel de documentaţie pentru solicitare de grad, un eventual ordin fiind nul.

666 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Din MApN mi s-a transmis, în 24 de ore, că sunt ba locotenent colonel, ba maior

Kovesi: Din MApN mi s-a transmis, în 24 de ore, că sunt ba locotenent colonel, ba maior (Imagine: Daniel Mihailescu / MediafaxFoto)

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, pentru Gândul, că procurorul general al României, Codruţa Kovesi este colonel în Armata Română, printr-un ordin, din 2010, al fostului ministru Gabriel Oprea.

Procurorul general Kovesi a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ar fi fost numită în grad de locotenent colonel de Armată printr-un ordin din octombrie 2011, însă ulterior i s-a spus că are doar grad de maior, dar de la "dosar" lipsesc fişa medicală şi alte documente necesare pentru obţinerea gradului, astfel că ordinul de numire este nul.

Contactată de Gândul, Laura Codruţa Kovesi a declarat că nu are cunoştinţă de vreun grad militar pe care l-ar fi primit şi nici de vreun fel de avansare militară. Procurorul general a cerut MApN să verifice cum a fost avansată la gradul de colonel fără ştiinţa sa şi să remedieze situaţia.

Marţi seara, ministrul Corneliu Dobriţoiu a declarat, la Braşov, că procurorul general deţine gradul de colonel în Armata Română. "Au ieşit la iveală nume notabile şi din zona Justiţiei, de pildă, puteţi s-o salutaţi şi pe doamna Kovesi cu gradul de colonel. Colonel plin, desigur, a fost făcută în 2010, ce contează că doamna Kovesi n-a făcut armata. Mai sunt şi alţii din această zonă, dar nu vă dau alte nume, că nu le-am reţinut. Mi-a sărit în ochi doar cel al doamnei Kovesi, fiindcă este cine este, celelalte nume o să le găsiţi pe site-ul ministerului în cel mai scurt timp, pe care cred că merită să-l monitorizaţi", a declarat ministrul Dobriţoiu - cu o zi înainte de publicarea raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Ministerul Apărării a demarat o anchetă privind avansările unor personalităţi publice de către fostul ministru Gabriel Oprea. Întrebat dacă la finalizarea anchetei intenţionează să facă plângere penală împotriva lui Gabriel Oprea, ministrul Dobriţoiu a declarat: "Categoric, da! E vorba de un şir de ilegalităţi şi abuzuri. În mod clar, aşteptăm să vedem care este magnitudinea fenomenului, vom cristaliza nişte concluzii la nivelul ministerului, pe care le vom prezenta şi guvernului, şi, fără doar şi poate, vom adopta o atitudine. Ne vom îndrepta pe cale penală împotriva abuzurilor care au fost comise, bănuiesc că acolo ne va duce ancheta".

Kovesi a precizat că nu ştie de existenţa unui asemenea grad militar pe numele ei. Procurorul Ggneral a menţionat că nu a solicitat vreun grad militar şi nici nu a fost înştiinţată că a primit unul.

"Nu am cunoştinţă să am vreun grad militar şi nici că aş fi fost avansata în grad. Nu am formulat cerere pentru acordarea vreunui grad militar sau pentru avansare. Nu am trimis niciun fel de acte sau date personale la Ministerul Apărării, despre care cred că ar fi necesare pentru eliberarea vreunui document care să ateste acordarea gradului militar sau avansarea în grad", a declarat Kovesi.

Procurorul General a transmis MApN o solicitare prin care cere clarificări. "Vă solicit să îmi comunicaţi dacă este adevărat că am fost avansată (data şi gradul), iar în caz afirmativ, vă solicit să luaţi măsurile legale care se impun pentru ca această situaţie să fie remediată, întrucât nu am dorit să fiu încorporată nici să deţin vreun grad militar.", se arată în cererea procurorului general înaintată MApN.

Contactată de agenţia MEDIAFAX, Kovesi a spus că a şi avut o discuţie cu ministrul Apărării Dobriţoiu, care i-a comunicat faptul că ordinul de avansare în grad este nul, întrucât lipseşte documentaţia necesară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici