Kremlinul avertizează că decizia G7 de plafonare a preţului petrolului va destabiliza pieţele

Administraţia de la Moscova avertizează că planul Grupului G7 de a plafona preţul petrolului de origine rusă va destabiliza "semnificativ" pieţele internaţionale, în condiţiile în care Rusia a semnalat intenţia de a opri vânzările către ţările care se raliază acestei scheme.

4970 afișări
Imaginea articolului Kremlinul avertizează că decizia G7 de plafonare a preţului petrolului va destabiliza pieţele

"Noi putem spune un lucru cu certitudine: adoptarea unei astfel de hotărâri ar destabiliza semnificativ pieţele petrolului", a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde.

De altfel, Moscova a semnalat intenţia de a opri exporturile de petrol către ţările care aplică plafonarea preţurilor cerută de Grupul G7. "În privinţa limitării preţurilor, noi pur şi simplu nu vom mai livra petrol sau produse petroliere companiilor sau ţărilor care impun astfel de restricţii", a afirmat Aleksandr Novak, vicepremierul rus responsabil de Afaceri Energetice.

Un astfel de plafon "ar fi total absurd" şi ar provoca destabilizarea preţurilor, iar "consumatorii europeni şi americani vor fi primii care vor suporta preţul", a subliniat Aleksandr Novak.

Uniunea Europeană a stabilit deja reducerea importurilor de petrol din Rusia, permiţându-le doar pe cele prin oleoducte, cele pe cale maritimă urmând să fie oprite.

Miniştrii Finanţelor din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) au anunţat, vineri, intenţia de a plafona preţul petrolului importat din Rusia, în cadrul sancţiunilor impuse din cauza invaziei militare în Ucraina. "La Summitul de la Elmau, liderii G7 au reafirmat angajamentul comun de a împiedica Rusia să profite de pe urma războiului de agresiune, de a susţine stabilitatea pieţelor energetice globale şi de a minimiza efectele economice negative, mai ales în ţările cu venituri mici şi medii. În sensul acestui angajament, confirmăm astăzi intenţia noastră politică unitară de a finaliza şi a implementa o interzicere completă a serviciilor care permit transportarea petrolului de origine rusă şi a produselor petroliere, la nivel mondial, iar furnizarea acestor servicii va fi permisă doar dacă petrolul şi produsele petroliere sunt achiziţionate la un preţ sau sub un preţ (un plafon de preţ) stabilit de coaliţia largă a ţărilor care aderă la implementarea acestui plafon", a anunţat Grupul G7.

Grupul G7 - format din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia - a impus sancţiuni politice şi comerciale masive împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei militare în Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
g7,
petrol,
peskov

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici