Laszlo Borbely, suspectat de DNA de trafic de influenţă: Ministrul Mediului ar fi beneficiat de lucrări de amenajare a unui apartament, pentru a favoriza o firmă

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea unui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.

2222 afișări
Imaginea articolului Laszlo Borbely, suspectat de DNA de trafic de influenţă: Ministrul Mediului ar fi beneficiat de lucrări de amenajare a unui apartament, pentru a favoriza o firmă

Laszlo Borbely, suspectat de DNA de trafic de influenţă: Ministrul Mediului ar fi beneficiat de lucrări de amenajare a unui apartament, pentru a favoriza o firmă (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA.

Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

"În cursul anului 2011, învinuitul Ciocan Ioan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus menţionate (n.r. - SC Lescaci Com SRL), prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societăţii sale. Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională «Apele Române», instituţie aflată în coordonarea acestui minister, cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie", informează Direcţia Naţională Anticorupţie.

Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală, precizează DNA.

Până la ora transmiterii adcestei ştiri, ministrul Laszlo Borbely nu a putut fi contactat, el aflându-se în Polonia, la Sopot, unde participă la Consiliul Informal de Mediu, ale cărui lucrări se desfăşoară în perioada 10-12 iulie.

Conform declaraţiei de avere, ministrul Mediului nu deţine în proprietate vreun apartament. Surse judiciare susţin că ar fi vorba de un apartament aflat în proprietatea soacrei ministrului Mediului. Aceleaşi surse afirmă că luni au avut loc percheziţii legate de acest dosar, inclusiv la Ministerul Mediului.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR) a declarat, pentru MEDIAFAX, că administraţiile bazinale din ţară sunt cele care atribuie contractele pentru lucrări. Acelaşi reprezentant al ANAR a declarat că nicio filială din ţară a instituţiei şi nici "centrala" din Bucureşti nu a primit vreo solicitare de documente din partea procurorilor anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici