Lecţii de siguranţă online pentru tineri la Bucharest Gaming Week

Tinerii vor fi antrenaţi împotriva pericolelor de pe internet, în weekend, la Bucharest Gaming Week, unde Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică şi Asociaţia Română a Băncilor vor participa cu proiectul Siguranţa Online.

114 afișări
Imaginea articolului Lecţii de siguranţă online pentru tineri la Bucharest Gaming Week

Siguranţaonline.ro, proiectul naţional de conştientizare a pericolelor din online, îşi propune să antreneze nu doar gamerii, ci tinerii în general, pentru a evita cu succes principalele ameninţări care îi vizează pe internet şi pentru a-şi asista şi instrui inclusiv alţi membri ai familiei lor să navigheze în siguranţă în mediul online.

La standul Siguranţa Online, tinerii gameri, alături de părinţi, îşi pot testa rezilienţa la pericolele de pe internet, prin intermediul unui quiz digital şi a unor antrenamente fizice şi mentale, alături de gameri.

Cei care vor ajunge la stand în cele două zile vor avea ocazia să intre şi în „Liga de siguranţă online”, un concurs interactiv de educaţie financiară, cu ajutorul căruia îşi vor testa abilitatea de a reacţiona corect la ameninţările ce îi vizează şi vor putea dobândi informaţii necesare protecţiei pe internet.

„Măsurile de siguranţă online pe care le parcurg şi le învaţă tinerii care o să viziteze standul #sigurantaonline sunt să evite să acceseze link-uri primite din surse necunoscute, pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram, etc.) şi să nu completeze datele personale sau bancare pe acestea. De asemenea, tinerii vor învăţa să nu dea click atunci când au fost etichetaţi într-o postare din social media care promite câştiguri mari, cu siguranţă este vorba despre o înşelătorie, să fie atenţi la mesajele care par să vină din partea băncilor! Băncile nu solicită niciodată date confidenţiale cum ar fi datele cardurilor, parole de acces, coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail şi nici prin completarea acestora pe website”, a transmis Poliţia Română.

Conform acesteia, participanţii vor mai învăţa să nu furnizeze niciodată altor persoane datele de autentificare la conturi (username, parola, cod suplimentar de autentificare sau cod de back-up), să nu dezvăluie datele de pe cardul personal: nume, număr, data de expirare, CVV2/CVC (numărul de trei cifre de pe spatele cardului) şi nici PIN-ul şi să nu introducă codul PIN pe site-uri de internet şi să nu îl divulge telefonic.

„De asemenea, dacă trebuie să primească bani, să dea IBAN-ul (numărul de cont, format din 24 de caractere, litere şi cifre), nu datele de pe card, să instaleze cele mai recente actualizări ale sistemului de operare şi un antivirus, să folosească mereu parole cu un nivel de complexitate ridicat şi să se asigure că au mereu copii de rezervă ale datelor personale (fişiere, documente, poze etc.)”, arată poliţiştii.

La European Cybersecurity Month 2023, în cadrul proiectului #SiguranţaOnline, a fost lansat un experiment de phishing, realizat de patru gameri, pe conturile lor de social media, în cadrul comunităţii jucătorilor din România. Experimentul a avut 57% rată de succes, pe parcursul a 24 de ore.

Aproape 5.000 de urmăritori au dat click pe un banner care promova un câştig sigur şi, dintre aceştia, 60% au fost dispuşi să ofere mai multe date personale. Cele mai multe click-uri au fost pe câştigul de bani (50%), unde de altfel apărea informaţia că trebuie să ofere datele de pe card, apoi 26% voiau discount pentru o tastatură, 13% pentru căşti şi 11% pentru un mouse.

Proiectul de educaţie digitală şi de securitate cibernetică Siguranţa Online este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei siguranţaonline.ro, pentru a evita ca utilizatorii să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware.

IGPR arată că România se clasează în topul ţărilor europene cu cele mai bune şi rapide conexiuni de internet potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei şi Societăţii Digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educaţiei digitale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici