Legalizarea canabisului în România. Controversatul proiect de lege a ajuns în Camera Deputaţilor

  • Mai multe asociaţii militează pentru legalizarea canabisului în România
  • Un proiect de lege a ajuns în Camera Deputaţilor şi se discută în Comisia Specială
  • Cosmin, bolnav de cancer limfatic, spune că l-ar ajuta mult legalizarea canabisului
5198 afișări
Imaginea articolului Legalizarea canabisului în România. Controversatul proiect de lege a ajuns în Camera Deputaţilor
Canabisul, planta care poate să ajute în cazul unor boli precum insomnia, epilepsia, migrenele sau scleroza multiplă, este iar în centrul controverselor din România. Mai multe asociaţii cer asta Parlamentului, pentru a-i ajuta pe bolnavii care au nevoie de alinare.
 
Cosmin are cancer limfatic, iar boala i-a recidivat de douăsprezece ori. Toate aceste reveniri i-au curmat speranţa, însă ar vrea, cu ajutorul marijuanei medicinale, să scape măcar de durerile constante. 
 
„Ar ajuta mult strict pentru psihic, pentru stările de greaţă şi pentru pofta de mâncare. Doar cele trei enunţate adineauri, dacă ar fi ameliorate simptomele astea, viaţa bolnavilor de cancer, implicit şi a mea, ar fi mult mai îmbunătăţită”, spune Cosmin.
 
Până să se ajungă aici, proiectul iniţiat de ONG-uri trebuie să treacă de Camera Deputaţilor. Deocamdată, a fost în Senat, unde a fost aprobată tacit. 
 
Alexandra, iniţiatoarea proiectului de lege, luptă ca marijuana să se găsească în farmacie pentru că ştie cât ar fi ajutat-o pe mama ei, care a murit de cancer. O dă exemplu pe o femeie din Marea Britanie, a cărei fetiţă are nevoie de ajutor constant.
 
„Ea are un copil care avea o formă atât de rară de epilepsie încât erau doar câteva cazuri pe întreaga planetă. Şi copilul avea în jur de 300 de crize epileptice pe săptâmână. Datorită folosirii canabisului în scop medical, copilul ei, acum, are o criză la 6-8 luni. Este o îmbunătăţire semnificativă a vieţii”, povesteşte Alexandra Cârstea, iniţiatoarea proiectului de lege.
 
Şi Geanina David,  vicepreşedinte al Asociaţiei Medicale Transilvania, luptă pentru ca acest proiect să devină realitate. Ea vede sute de motive, doar că, în ochii demnitarilor, ele dispar. În alte ţări argumentele au ţinut, iar oamenii sunt ajutaţi cu zecile de mii, „începând de la cancerul sistemului nervos, pentru care nu există un tratament de medicină convenţională. Dar au apărut aceste studii privind canabisul medical şi cercetările arată inclusiv că este chiar singurul tratament care poate vindeca cancerul sistemului nervos”.
 
Potrivit proiectului de lege, canabisul ar urma să fie utilizat doar în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici