Legea privind statutul funcţionarilor publici, neconstituţională

Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat miercuri că este neconstituţională Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

83 afișări
Imaginea articolului Legea privind statutul funcţionarilor publici, neconstituţională

Legea privind statutul funcţionarilor publici, neconstituţională (Imagine: Mediafax Foto)

În şedinţa din data de 6 mai 2009 Curtea Constituţională a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, sesizarea asupra neconstituţionalităţii Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, formulată de un număr de 81 de deputaţi, în temeiul art.146 lit.a) din Constituţie.

Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că legea este neconstituţională, sub aspectul încălcării principiului constituţional al bicameralismului Parlamentului României, consacrat de art.61 din Legea fundamentală.

Astfel, între forma adoptată de Camera Deputaţilor (în calitate de Cameră decizională) şi cea adoptată de Senat există deosebiri majore, modificările şi completările adoptate de Camera Deputaţilor dând proiectului de lege o configuraţie deosebită, semnificativ diferită faţă de cea adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată.

Pe de altă parte, prin modul său de redactare, deficitar şi imprecis în privinţa anumitor dispoziţii (cum sunt cele ale art.III), legea nu corespunde exigenţelor de tehnică legislativă, prin aceea că nu satisface cerinţele de accesibilitate şi de previzibilitate specifice normelor juridice.  Întreaga argumentaţie reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

După ce în 8 aprilie a fost amânată discutarea constituţionalităţii, Curtea Constituţională a reluat, miercuri, dezbaterile privind contestaţia deputaţilor PNL şi UDMR referitoare la neconstituţionalitatea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, care au invocat, printre altele, faptul că ar leza dreptul la muncă şi politizează administraţia publică.

Deputaţii PNL au contestat faptul că prin modificarea Legii 188/1999, la articolul I, se elimină din categoria funcţiilor publice de conducere "funcţiile de director executiv, respectiv director executiv adjunct din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale".

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, luna trecută, modificarea Statutului funcţionarilor publici în sensul numirii politice a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi înfiinţarea funcţiei de director coordonator la nivelul instituţiilor judeţene deconcentrate.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu majoritate de voturi, în favoarea actul normativ exprimându-şi votul 172 de deputaţi aparţinând PDL şi PSD.

Deputaţii PNL nu şi-au exprimat votul privind această lege, ca urmare a disputelor pe procedură avute cu conducerea Camerei în ce priveşte votarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici