Legea recursului compensatoriu. 37 de deţinuţi au ieşit din Penitenciarul Iaşi: Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară

Un număr de 37 de deţinuţi au ieşit, joi seara, de pe porţile Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, beneficiind de legea recursului compensatoriu. La plecare, oamenii au vorbit despre condiţiile inumane din închisorile din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

5660 afișări
Imaginea articolului Legea recursului compensatoriu. 37 de deţinuţi au ieşit din Penitenciarul Iaşi: Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară

Legea recursului compensatoriu. 37 de deţinuţi au ieşit din Penitenciarul Iaşi: Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară

La ieşirea din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, toţi cei 37 de deţinuţi au reclamat condiţiile din închisoare şi au vorbit despre supraaglomerare.

Robert Banu a fost închis pentru trafic de droguri şi avea de ispăşit 5 ani şi jumătate. A executat 5 ani din pedeapsă, pentru că prevederile legii 169/2017 i-au tăiat aproape 6 luni din pedeapsă.

„Am ieşit acum de pe poarta puşcăriei, cum se numeşte asta, Penitenciarul Iaşi. Condiţiile sunt inumane. Anul trecut, cu revolta, ne-au bătut, ne-au aruncat în ţară fără bagaje fără nimic, ploşnite în cameră, mucegai, igrasie, gândaci, saltele rupte, câte 2-3 inşi în pat, e grozav ce e în penitenciare. E jale ce e aici. Cadrele se comportă rău cu deţinuţii, înjură, normal că ne luăm şi noi în gură cu ei şi ni se fac rapoarte. De vreo un an şi patru luni trebuia să ies afară şi mi s-au dat patru amânări. Azi dimineaţă (joi – n.r.) de la şeful de secţie am aflat că ies. Foarte bine m-am simţit. Doamne, uite acum mi-a venit şi mie ziua ca să ma eliberez”, a declarat Robert Banu la ieşirea din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

Despre aceleaşi condiţii vorbesc şi alţi deţinuţi care s-au eliberat joi, printre primii care au avut parte de efectele legii 169.

„Condiţiile îs inumane, mâncare ca la porci, amânări, bat mascaţii de rup, distrug nu alta, mai ales maxima (Maximă Siguranţă – n.r.). În partea aialaltă, deschisul (Regim semi-deschis – n.r.), 200 deţinuţi sunt aici, din 200, 170 sunt în amânare. Îs condiţii inumane. Dacă nu făcea Toader nimic cu legile astea eram mâncaţi toţi. Am avut 3 ani şi 10 luni şi am executat 3 ani şi jumătate pentru furt calificat. Nu mi-e ruşine să zic. De mâine mă duc să îmi depun actele pentru angajare, vă spun sigur. Momentan vreau să dau în judecată penitenciarul Iaşi pentru condiţiile care sunt în Penitenciar, pentru că sunt inumane", a explicat Andrei Matei.

Deţinutul a povestit cum a venit ministrul Justiţiei, Tudorel Toader la penitenciar şi cum s-a plimbat cu director, care i-a arătat terenul.

„Nu a intrat pe blocurile noastre, să intre într-o cameră sa vadă cum sunt, ca stau câte 30 în cameră de 7 metri pătraţi”, a mai spus bărbatul la ieşirea din Penitenciar.

Un alt deţinut a povestit că atunci când i s-a comunicat că va fi eliberat a fost atât de fericit încât a simţit că s-a „născut” a 15 – a oară.

„Eu nu am ştiut nimic, m-au luat prin surprindere. Mi-au zis <hai până la cabinet. Îmbracă-te că te eliberezi.> Era să fac infarct, şi acum am temperatură. Mă simt de parcă m-am născut a 15-a oară”, a declarat un alt deţinut la ieşirea din penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici