Liceul particular din Oradea, controlat de MECT în cazul bacalaureatului

Trei membri din comisia de verificare a Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar au sosit, luni, la Liceul particular Georgiana, unde Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a început o anchetă privind bacalaureatul, pentru a verifica toate documentele liceului.

238 afișări
Imaginea articolului Liceul particular din Oradea, controlat de MECT în cazul bacalaureatului

Liceul particular din Oradea, controlat de MECT în cazul bacalaureatului (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Actele Liceului particular Georgiana din Oradea, unde s-a descoperit că o elevă era înscrisă pentru a susţine examenul de bacalaureat deşi nu promovase clasa a X-a şi alţi opt elevi nici măcar nu erau trecuţi în catalog, sunt verificate de reprezentanţii Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

"Echipa de control de la ARACIP a sosit dimineaţă la ora 9.00, iar de atunci sunt în anchetă. Verifică documentele şcolare, curriculum-ul, cum s-au cheltuit banii şi dacă s-a respectat legea învăţământului în folosirea lor, dar şi modul în care au fost înscrişi elevii la examenul de bacalaureat", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Silviu Torjoc.

Inspectorul a adăugat că, până luni la prânz, nu au fost semnalate probleme, conducerea Liceului Georgiana fiind anunţată încă de vineri despre control.

"Deocamdată nu ştim nimic despre ce se întâmplă acolo, pentru că cei trei sunt încă în verificări. Aşteptăm rezultatele tuturor instituţiilor abilitate şi în funcţie de rezultate se va stabili dacă şcoala îşi va putea continua activitatea sau nu", a spus Torjoc.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii Parchetului Oradea nu au pus sub învinuire, până în momentul de faţă, niciuna dintre persoanele aflate la conducerea Liceului Georgiana.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a început o anchetă la Liceul particular Georgiana din municipiu, după ce reprezentanţii ISJ au depus o plângere împotriva conducerii acestuia, acuzând-o de fals întrucât mai mulţi elevi cu studii nefinalizate au fost înscrişi la bacalaureat.

Conducerea Liceului particular Georgiana din Oradea a fost reclamată de şeful ISJ Bihor, Ioan Şereş, pentru fraudarea examenului de bacalaureat, a informat, joi, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, procurorul Vasile Popa.

Potrivit sesizării înaintate la începutul lunii iulie, conducerea liceului este acuzată că a acceptat înscrierea la examenul de bacalaureat a unor candidaţi cu studii nefinalizate.

"Deocamdată avem un singur caz verificat, un elev care a repetat clasa a XI-a şi nu a finalizat clasa a XII-a, dar din sesizare rezultă că sunt mai mulţi elevi care nu aveau studiile finalizate şi nu puteau fi acceptaţi la examenul de bacalaureat. Ancheta este în fază incipientă", declara, la acea vreme, procurorul Vasile Popa.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, şeful ISJ Bihor, Ioan Şereş, declara că sesizarea a fost înaintată Parchetului în urma unei anchete interne.

"În urma verificărilor făcute de noi s-a constatat că mai mulţi elevi au intrat în examen fără a avea încheiată situaţia în foaia matricolă. Noi am anunţat Parchetul, dar şi Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar. Dacă este vorba despre fraudă sau neglijenţă, vor decide ei, cert este că noi am eliminat din examen candidaţii respectivi", explica Ioan Şereş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici