Lider Alburnus Maior: I-am spus preşedintelui că îl aştept să mă scoată cu Armata din Roşia Montană

Preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, principalul ONG care se opune proiectului minier de la Roşia Montană, Eugen David, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că i-a spus şefului statului că nu va pleca din Roşia Montană şi că aşteaptă să fie scos "cu Armata" din localitate.

1689 afișări
Imaginea articolului Lider Alburnus Maior: I-am spus preşedintelui că îl aştept să mă scoată cu Armata din Roşia Montană

Lider Alburnus Maior: I-am spus preşedintelui că îl aştept să mă scoată cu Armata din Roşia Montană (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Nu vom pleca din Roşia Montană. Aşteptăm să fim expropriaţi şi i-am spus şi lui Băsescu azi că îl aştept să mă scoată cu Armata", a spus Eugen David.

David a catalogat întâlnirea cu Traian Băsescu de luni, de la sediul Primăriei Roşia Montană, ca fiind "puerilă", susţinând că şeful statului a venit cu o idee deja formată despre proiectul minier de la Roşia Montană.

El l-a acuzat pe Traian Băsescu de faptul că dă dovadă de "dictatură" deoarece nu îi pasă de societatea civilă care se opune proiectului minier şi l-a criticat pentru că "s-a băgat vector de imagine în proiectul Roşia Montană".

"Senzaţia mea este că Băsescu a zis: «Băi, proştilor din Roşia Montană, să nu ziceţi că nu m-am întâlnit cu voi şi nu v-am făcut cu ochiul», dar el a luat deja decizia lui politică. I-am zis: «Domn' Băsescu, am auzit că ai tot încălcat Constituţia şi te-au tot acuzat toţi, o mai încalci o dată când te antepronunţi cu privire la proiect»", a spus David.

David a lansat acuzaţii dure şi la adresa presei din România, pe motiv că "a făcut jocul" companiei miniere Gabriel Resources acceptând publicitatea făcută de aceasta proiectului fără să permită opozanţilor să îşi spună părerea.

"În cazul proiectului aţi fost mână în mână cu compania. Noi nu am avut şansa să ne apărăm, să ne spunem poziţia la masiva dezinformare pe care a făcut-o Gabriel", le-a transmis David jurnaliştilor prezenţi, luni, la Roşia Montană.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, luni, o vizită la cariera din Roşia Montană, după care a mers la Primărie, unde a fost aşteptat de câteva zeci de muncitori care au scandat "Vrem minerit" şi "Vrem să muncim". Pe lângă aceştia, în centrul localităţii s-au aflat şi opozanţi ai proiectului minier.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în timpul vizitei făcute în cariera de la Roşia Montană, că este un susţinător al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind că a fost acolo şi în campania electorală pentru a se informa şi recomandându-le reprezentanţilor companiei să găsească modalităţi să prezinte populaţiei proiectul.

După întâlnirea din sediul Primăriei Roşia Montană cu reprezentanţii administraţiei locale, cu opozanţii şi susţinătorii proiectului minier, şeful statului a mers la una dintre gurile fostei mine de aur din localitate, unde a văzut apele uzate care se revarsă în Abrudel şi îl poluează.

Ulterior, şeful statului a mers într-o zonă din apropiere de Câmpeni, la confluenţa Arieşului cu Abrudelul, unde poate fi văzută cel mai bine poluarea de la fosta exploatare minieră.

Întrebat dacă va face lobby pentru proiectul de la Roşia Montană, preşedintele a răspuns: "Nu mai intens decât până acum. Pentru că eu am susţinut proiectul dintotdeauna, şi când eram primar general am fost aici şi am susţinut proiectul. L-am susţinut şi cu alte ocazii. Chiar cred în acest proiect şi cred că a venit timpul să exploatăm aurul, argintul cu mijloace tehnologice moderne, pentru că preţurile, nu ne uităm la vârfuri, şi la aur şi la argint şi la cupru ne permit acum, bazat şi pe tehnologiile noi, să exploatăm fără subvenţii".

Vizita şefului statului la Roşia Montană a venit după declaraţiile recente privind proiectul minier din zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici