Lider sindical: În Codul Etic trebuie introduse amenzi pentru elevii care îi jignesc pe profesori

Liderul UJS "Pro Educaţia" Suceava spune că în Codul Etic ar trebui prevăzute şi măsuri pentru protecţia cadrelor didactice, precum amenzi pentru elevii care îi jignesc pe profesori, dar şi criterii pentru o selecţie riguroasă a dascălilor, precum şi pentru evitarea supraaglomerării claselor.

392 afișări
Imaginea articolului Lider sindical: În Codul Etic trebuie introduse amenzi pentru elevii care îi jignesc pe profesori

Lider sindical: În Codul Etic trebuie introduse amenzi pentru elevii care îi jignesc pe profesori (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

Liderul Uniunii Judeţene Sindicale (UJS) "Pro Educaţia" Suceava, Traian Pădureţ, a declarat corespondentului MEDIAFAX că proiectul Codului Etic cuprinde "şi părţi bune şi părţi mai puţin bune", susţinând că sunt prevăzute foarte multe obligaţii pentru personalul din învăţământ şi foarte puţine pentru elevi şi părinţi.

"Să nu uităm că o parte din incidentele care au avut loc în şcoli şi care au fost reflectate şi de mass-media au fost cauzate la bază chiar de către unii părinţi care îşi învaţă copiii, încă de mici, că profesorii, dar şi tot personalul din învăţământ au numai obligaţii faţă de ei. Apare acea expresie «noi vă plătim din banii noştri, din taxe şi impozite, din contribuţiile la stat». Normal, părinţii au dreptate, iar de aici, probabil că şi Guvernul ar trebui să înţeleagă că din această cauză învăţământul este gratuit. Dacă este gratuit, atunci nu mai este nevoie de nicio contribuţie nici din partea părinţilor, nici din partea cadrelor didactice, dar trebuie să înţeleagă şi părinţii şi elevii că şi ei au obligaţii", a explicat Pădureţ.

El a spus că actul educaţional este ca un contract între părinţi, elevi şi profesori şi, ca în orice parteneriat, fiecare parte are obligaţii, nu numai drepturi.

"Ar trebui ca acest cod să prevadă şi măsuri pentru protecţia cadrelor didactice, mai ales că sunt situaţii în care sunt agresate", a menţionat liderul sindical.

Pădureţ a subliniat că, în momentul de faţă, există "un dezinteres major al copiilor faţă de şcoală", iar în anumite medii acest lucru este alimentat chiar de părinţi.

Liderul sindical sucevean a afirmat că sunt elevi care lipsesc foarte mult de la şcoală, iar cei care vin la şcoală manifestă dezinteres faţă de actul învăţării, dând ca exemplu înregistrările făcute de unii elevi cu telefoanele, care au apărut în presă şi în care angajaţii din învăţământ erau jigniţi de elevi.

Liderul UJS "Pro Educaţia" Suceava este de părere că pentru a se reduce absenteismul în rândul elevilor şi pentru a se evita situaţiile în care elevii jignesc profesorii ar trebui introduse amenzi.

"Amenzile ar putea fi aplicate pentru absenteism şi pentru jignirea cadrelor didactice, pentru aprostrofarea lor. Au fost cazuri în care cadrele didactice au fost lovite de elevi, iar în aceste situaţii ar trebui să se meargă până excluderea elevilor din şcoală", a spus Pădureţ.

El a precizat că, în prezent, faţă de dezinteresul elevilor pentru şcoală, nu mai este eficientă trimiterea acasă a acestora pentru trei sau cinci zile în cazul unor abateri sau scăderea notei la purtare.

Conform sursei citate, Codul Etic ar trebui să fie în concordanţă şi cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor şcolare.

Pădureţ a mai spus că din proiectul Codului Etic ar trebui să fie scoasă prevederea referitoare la interzicerea ca profesorul să predea copilului său sau unei rude până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care acesta este singurul care predă disciplina respectivă în unitatea şcolară în care lucrează.

Totodată, liderul sindical crede că pentru creşterea calităţii actului didactic ar trebui inclusă condiţia respectării numărului de elevi într-o clasă, arătând că astfel de situaţii se înregistrează la clase pregătitoare sau la clasele întâi, numărul de elevi fiind cuprins între 30 şi 35. El a precizat că la această vârstă copii au o energie "extraordinară", iar presiunea psihică asupra cadrului didactic este foarte mare.

Traian Pădureţ a arătat că directorul unei unităţi de învăţământ este obligat să accepte un număr mai mare de copii la clasă, pentru că bugetarea per capita atrage fonduri în funcţie de numărul de elevi.

"Foarte mulţi directori spun că şi-au tăiat singuri craca de sub picioare, pentru că au respectat legea, şi au prins un număr mediu de copii la clasă şi nu-i ajung banii", a explicat Pădureţ.

Liderul sindical sucevean consideră că ar trebui prevăzută în Codul Etic o selecţie riguroasă a personalului didactic, pentru că sunt situaţii în care unii absolvenţi de studii superioare acceptă să intre în sistemul de învăţământ doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp, până îşi găsesc un loc de muncă mai bine plătit, chiar în străinătate.

"Pentru a elimina orice discuţii ar trebui interzise meditaţiile în particular cu elevii de la clasă. Dacă profesorul consideră că la o simulare sau la o testare pe care el o face la clasă că există un anumit nivel al copiilor, nemulţumitor la materia respectivă, cred că la prima şedinţă cu părinţii poate avea o discuţie cu aceştia în care să propună nişte meditaţii, nişte ore suplimentare cu toţi copiii clasei, fără a beneficia de nici un fel de ajutor material sau financiar, în afara orelor, aşa cum se făcea şi înainte", a spus Pădureţ.

El a mai spus că în săptămâna "Şcoala altfel" cadrele didactice se vor putea limita doar la activităţi în cadrul şcolii, arătând că în anii trecuţi contravaloarea biletelor pentru vizite la muzee sau teatre era suportată de părinţi.

"Ceea ce se evită a se spune în Codul Etic, şi se evită şi de guvernaţi şi de Ministerul Educaţiei este că profesorii îşi cheltuie o mare parte din salariu pentru pregătirea activităţilor pentru a doua zi. Trebuie să meargă cu fişe la ore, să cumpere materiale didactice pentru şcoală. Unitatea şcolară nu-ţi dă în momentul de faţă decât spaţiu şi, eventual, o priză şi un retroproiector. În rest, trebuie să vii cu totul de acasă", a precizat Pădureţ.

El crede că în Codul Etic ar trebui cuprinse prevederi şi pentru reprezentanţii autorităţilor locale, care să aibă o anumită conduită în relaţia cu şcoala.

"Am avut cazuri, în judeţul Suceava, când primarul a intrat la clasă în timpul activităţilor, pentru a verifica ce face cadrul didactic, prezenţa în catalog, pentru a arăta că el este principalul ordonator de credite, că este peste director. Au fost situaţii când reprezentanţii comunităţii locale au jignit conducerile şcolilor în prezenţa cadrelor didactice sau un caz de apostrofare a unui profesor care a lăsat corigent un elev", a mai spus Pădureţ.

Liderul sindical a menţionat că elaborarea Codului Etic pentru personalul din învăţământ a fost pusă în discuţie încă din anul 2012, întrucât Uniunea Europeană arăta, la momentul respectiv, că sistemul de învăţământ "este unul dintre cele mai corupte, mai vulnerabile", dar a arătat că toată problema pleacă, în primul rând, de la subfinanţare.

"Atunci când nu ajung banii, s-au căutat alte metode de completare a bugetului. Unii din colegii noştri au apelat la bunăvoinţa părinţilor, la anumite sponsorizări, trebuie să recunoaştem, unele mai mult sau mai puţin legale, dar toate aceste lucruri au făcut de fapt ca sistemul de învăţământ să meargă mai departe. Dacă nu s-ar fi apelat la bunăvoinţa părinţilor şi a unor sponsori de către colegii noştri, să nu uităm că, începând de la baza materială, de la băncile din şcoală, de la catedre, de la materialele vizuale, totul s-ar fi dus de râpă în sistemul de învăţământ", a spus Pădureţ.

El a arătat că, de 30 de ani, tuturor elevilor li se spune la şcoală că sunt "generaţii de sacrificiu" în condiţiile în care şcolile nu au mai beneficiat de materiale didactice la nivelul dorit.

"Cred că în perioada când eram noi elevi, acum generaţia de 40-50 de ani, nu cred că în învăţământ a mai fost o abundenţă de materiale didactice şi ni se spunea că suntem generaţie de sacrificiu. De atunci, tuturor elevilor li se spune la şcoală că sunt generaţii de sacrificiu. Se perpetuează generaţiile de sacrificiu, an de an, de la guvern la guvern, de vreo 30 de ani încoace", a spus Pădureţ.

Liderul UJS "Pro Educaţia" Suceava, sindicat afiliat la Federaţia "Spiru Haret", a spus că o parte din problemele negative ale sistemului de învăţământ au fost evidenţiate în presă, lucru pe care-l consideră "de apreciat", însă, pe de altă parte, aceste aspecte prezentate au indus ideea că tot învăţământul este corupt.

"Din această cauză, noi le-am recomandat colegilor noştri să nu mai apeleze la părinţi pentru strângerea acestor fonduri. Chiar în revista «Şcoala românească» am făcut un apel, le-am transmis şi un model prin care să solicite Consiliilor de Administraţie ale şcolilor şi Consiliilor Locale materialele de care au nevoie pentru buna desfăşurare a activităţilor şi, acolo unde nu sunt fonduri alocate pentru aşa ceva, să nu mai pună nici din buzunarul lor, nici să nu mai apeleze la bunăvoinţa părinţilor", a spus Pădureţ.

El a precizat că Federaţia "Spiru Haret" solicită sprijin mai mare din partea părinţilor pentru a pune "presiune" pe comunităţile locale şi centrale pentru alocarea fondurilor necesare pentru învăţământ în condiţiile în care principalii beneficiari ai sistemului de educaţie sunt elevii, iar interesul principal pentru ca sistemul de învăţământ să meargă bine este, în primul rând, al părinţilor.

Elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învăţământul preuniversitar, Codul de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, precum şi la monitorizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Consiliului de etică şi management universitar.

Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

În urma scandalului de la Şcoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa guvernului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici