Limita de plafonare a indemnizaţiei pentru copii, stabilită, în principiu, la 3 salarii medii

Limita de plafonare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului a fost discutată, luni, de Guvern şi stabilită, în principiu, la nivelul a trei salarii medii pe economie, o decizie urmând să fie luată în şedinţa de marţi a Executivului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

44 afișări
Imaginea articolului Limita de plafonare a indemnizaţiei pentru copii, stabilită, în principiu, la 3 salarii medii

Limita de plafonare a indemnizaţiei pentru copii, stabilită, în principiu, la 3 salarii medii

"S-a căzut de acord asupra unui plafon al indemnizaţiilor pentru mame, iar acest plafon a fost stabilit de principiu la trei salarii medii pe economie. O decizie finală se va lua în şedinţa de marţi a Guvernului", au afirmat sursele citate.

În şedinţa informală a Executivului a fost luată în discuţie şi posibilitatea măririi punctului de pensie, subiect care va fi reluat în şedinţa de marţi a Executivului.

Executivul îşi propune atingerea unei ţinte de 45% din salariul mediu brut pe economie a punctului de pensie, în condiţiile sustenabilităţii sistemului public de pensii.

"În această noapte se va lucra la Ministerul de Finanţe cu toate ministerele pentru punerea la punct a bugetului şi a unor astfel de măsuri", au arătat sursele.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat la sediul PSD, după reuniunea informală a Guvernului, că Legea privind indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi aplicată de la 1 ianuarie 2009 şi că în prezent se discută despre oportunitatea introducerii unui plafon al acestei indemnizaţii. El nu a prezentat nivelul la care va fi plafonată indemnizaţia, precizând doar că discuţii legate şi de acest subiect urmează să aibă loc la Ministerul Finanţelor.

În privinţa salariului minim brut pe economie, stabilit la 600 lei începând cu 1 ianuarie 2009, ministrul Muncii a precizat că această prevedere nu va suferi modificări.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, că a promulgat legea care prevede acordarea unei indemnizaţii de creştere a copilului de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai puţin de 600 de lei, cât este în prezent nivelul indemnizaţiei.

La audierile din Parlament pentru validarea în funcţia de ministru al Muncii, Marian Sârbu sugera că această lege ar putea fi modificată. "Va trebui să vedem dacă putem finanţa legea care ar trebui să intre de la 1 ianuarie în vigoare", spunea Sârbu.

El a arătat că legea ar putea fi modificată cu alocarea fondurilor prin repartizarea pe grupe, în funcţie de veniturile obţinute de mame, sau prin limitarea indemnizaţiei la maximum trei salarii medii pe economie.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că plafonul maxim în cazul indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi stabilit după aprobarea bugetului, în funcţie de sumele alocate.

El a arătat că este necesară o plafonare a nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cazul persoanelor cu venituri foarte mari şi că nivelul indemnizaţiei va fi stabilit după şedinţa de Guvern de marţi.

Citeşte şi:

Indemnizaţia pentru mame, în funcţie de sumele disponibile pe 2009

Indemnizaţia pentru creşterea copilului, 85% din media veniturilor salariale din ultimul an

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici