Liviu Dragnea acuză "excesul de putere" al Curţii Supreme. Ce conţine cererea liderului PSD în procesul intentat instanţei care îl judecă

Liderul PSD cere suspendarea în parte a deciziei Colegiului de Conducere a ÎCCJ prin care s-a stabilit cum vor fi alcătuitele completele de 5 judecători, Liviu Dragnea acuzând, în cererea de chemare în judecată consultată de MEDIAFAX, că e un act administrativ "nelegal emis cu exces de putere".

2476 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea acuză "excesul de putere" al Curţii Supreme. Ce conţine cererea liderului PSD în procesul intentat instanţei care îl judecă

Ce conţine cererea de chemare în judecată depusă de Liviu Dragnea împotriva instanţei supreme

Înainte de această chemare în judecată, avocaţii lui Liviu Dragnea au depus, pe 29 septembrie 2018, la instanţa supremă, o plângere prealabilă pentru a lua măsuri privind constituirea completelor, însă instanţa supremă şi Colegiul de conducere a acesteia au refuzat să revoce hotărârea.

"Actul administrativ ce face obiectul prezentei cauze este viciat profund prin interpretarea dată de către pârâte , peste competenţele stabilite de lege, în contra prevederilor constituţionale referitoare la separaţia puterilor în stat. În sensul legii, cazul bine justificat reprezintă acele împrejurări legate de starea de fapt şi de drept care sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ, iar paguba iminentă constă în prejudiciul material viitor şi previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice sau a unui serviciu public. Motivul de nelegalitate afectează actul administrativ dedus judecăţii deoarece se bazează pe o interpretare arbitrară contrară legii a dispoziţiilor legale", se mai arată în cererea de chemare în judecată.

Preşedintele PSD acuză instanţa supremă şi Colegiul de conducere că şi-au asumat aplicarea selectivă a prevederilor legii 304/2004, "fără nicio justificare legală, cu consecinţa periclitării situaţiei juridice a proceselor înregistrate după data de 23 iulie 2018".

Totodată, Liviu Dragnea susţine că nerespectarea normelor privind compunerea completelor de judecată şi vicierea procesului de repartizare aleatorie afectează însăşi legalitatea hotărârilor judecătoreşti promulgate ulterior datei de 23 iulie 2018, data intrării în vigoare a noilor dispoziţii.

"Suntem, aşadar, în cazul unei aplicări selective a dispoziţiilor legii 304/2004 privind organizarea judiciară, aşa cum a fost modifcată prin legea 207/2018, ceea ce constituie un veritabil exces de putere cu consecinţa anihilării rolului constiutuţional al uneia dintre puterile statului – cea legislativă şi încălcării dreptului de acces al cetăţenilor la o instanţă independentă şi imparţială", concluzionează liderul PSD.

Dosarul deschis după ce Liviu Dragnea a acţionat în instanţă ÎCCJ şi Colegiul de conducere al instituţiei împotriva hotărârii privind constituirea completelor de judecată a fost înregistrat pe 5 octombrie la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici