Locuinţele ANL destinate închirierii vor putea fi construite şi cu fonduri private

Finanţarea construcţiei locuinţelor ANL destinate închirierii vor putea fi asigurate şi de către investitorii privaţi, după ce Guvernul a aprobat miercuri un program privind construirea de locuinţe cu capital privat.

902 afișări
Imaginea articolului Locuinţele ANL destinate închirierii vor putea fi construite şi cu fonduri private

Locuinţele ANL destinate închirierii vor putea fi construite şi cu fonduri private (Imagine: Thomas Dan/Medaifax Foto)

Măsura vizează creşterea numărului de locuinţe şi constituirea, la nivel naţional, a unui fond locativ destinat închirierii, la care să aibă acces cât mai multe persoane. Realizarea programului revine Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).

"Finanţarea structurii economice, tehnice şi juridice a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare şi a documentaţiilor de atribuire a contractelor va fi realizată de ANL din surse de la bugetul de stat. Investitorii privaţi vor primi în schimbul locuinţelor realizate o cotă-parte din chiriile încasate, însoţită de unele plăţi unitare periodice, care urmează a fi rambursate de către ANL din surse de la buget", se arată într-un comunicat al MDRT transmis MEDIAFAX.

Lucrările de viabilizare şi tehnico-edilitare din exteriorul locuinţelor vor fi realizate de către autorităţile publice locale, finanţarea fiind asigurată din surse de la bugetul de stat şi/sau bugetul local, iar cele din interiorul perimetrului destinat locuinţelor se pot realiza fie de către autoritatea publică locală, în măsura în care se pot aloca fonduri în acest sens, fie de către investitorul privat în cadrul contractului de concesiune.

Pentru asigurarea rentabilităţii proiectului ANL va iniţia procedura de atribuire a contractului de concesiune numai după începerea lucrărilor de viabilizare şi tehnico-edilitare până la limita perimetrului destinat construcţiei de locuinţe.

Investitorul privat va fi cel care, pe lângă asumarea construcţiei, va administra locuinţele construite, colectând chiriile şi cheltuielile de întreţinere. La încetarea contractului de concesiune, activele realizate în cadrul programului rămân în domeniul public al statului şi în administrarea ANL.

ANL va realiza o bază de date care va centraliza toate solicitările pentru construirea de locuinţe prin program, formulate de autorităţile publice locale şi centrale, precum şi datele privind terenurile disponibile şi construcţiile nefinalizate în diverse stadii de execuţie aflate în proprietatea acestora, inclusiv situaţia reţelelor de utilităţi şi a dotărilor tehnico-edilitare necesare.

Consiliile locale vor stabili măsurile necesare pentru luarea în evidenţă şi analiza solicitărilor de locuinţe şi vor da publicităţii locul de primire a solicitărilor şi actele justificative necesare. Cererile privind repartizarea de locuinţe realizate prin program se analizează de comisii constituite în acest scop.

Locuinţele se acordă în funcţie de rezultatele obţinute în urma aplicării unei grile de criterii cu punctaje aferente. Solicitantul unei astfel de locuinţe, precum şi ceilalţi membri ai familiei acestuia nu trebuie să deţină o altă locuinţă în proprietate exclusivă şi să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie, proprietate de stat sau proprietate a unităţii administrativ-teritoriale, în localitatea în care a solicitat locuinţă.

Cel care doreşte o locuinţă trebuie să aibă contract de muncă cu o vechime minimă neîntreruptă de cel puţin un an. De asemenea, venitul mediu pe membru de familie trebuie să fie de cel puţin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din acesta.

Cuantumul chiriei pentru o locuinţă obţinută nu poate fi mai mare decât o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decât valoarea stabilită de amortizarea locuinţei pe perioada normată de viaţă.

Jumătate din încasările din chirii vor merge la bugetul de stat, 30% revine investitorului privat şi 20% ANL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici