Lucrările pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului vor începe în august

Lucrările pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului vor începe în august, potrivit calendarului stabilit de către sectorul de specialitate al Administraţiei patriarhale, care a fost prezentat, marţi.

124 afișări
Imaginea articolului Lucrările pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului vor începe în august

Lucrările pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului vor începe în august (Imagine: Andreea Campeanu/Mediafax Foto)

Marţi, în Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia PF Daniel, s-a desfăşurat şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), organismul central deliberativ pentru problemele administrative, sociale şi culturale, economice şi patrimoniale, format din membrii Sfântului Sinod şi câte trei reprezentanţi - un cleric şi doi mireni - ai fiecărei eparhii.

"Ţinând cont de faptul că cei cinci patriarhi au avut ca desiderat comun construirea Catedralei Mântuirii Neamului, a fost prezentat filmul cu titlul Catedrala Mântuirii Neamului, un dar pentru eternitate, realizat de către postul de televiziune Trinitas al Pariarhiei Române, documentarul prezentând demersurile din ultimii doi ani ale Patriarhiei Române pentru realizarea proiectului în vederea construirii viitoarei catedrale patriarhale", a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Calendarul stabilit de către sectorul de specialitate al Administraţiei patriarhale prevede că lucrările pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului vor începe în august 2010, a adăugat Constantin Stoica.

Potrivit planurilor stabilite la mijlocul anului 2009, Catedrala Mântuirii Neamului va avea o înălţime de 110 de metri, cât un bloc cu 30 de etaje, va fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade pe scara Richter şi va avea o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi, adică de zece ori mai mică decât Casa Poporului.

Catedrala va fi o structură de beton armat cu ziduri de cărămidă, în interiorul căreia vor putea asista la slujbă aproape 5.000 de pelerini. Clădirea va avea cinci etaje, între care trei subterane şi două deasupra solului, 12 lifturi, 250 de locuri de parcare subterane şi două spaţii de cazare, totalizând 500 de locuri. Lăcaşul va avea trei altare şi un pridvor care va rămane deschis zi şi noapte. De asemenea, Catedrala va avea două hramuri: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) şi Sfântul Apostol Andrei, şi s-ar putea ca la subsol să mai existe un al treilea hram Sfântul Dionisie, potrivit aceloraşi documente din 2009.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici