MAE: Nu s-a pus problema ridicării imunităţii diplomatice depline a şoferului ambasadei din Singapore

Ministerul român de Externe a precizat, sâmbătă, că nu s-a pus nici un moment problema ridicării imunităţii diplomatice depline a şoferului ambasadei României în Singapore, însă a decis că acesta poate să participe ca martor la procedurile prealabile actului juridic.

20 afișări
Imaginea articolului MAE: Nu s-a pus problema ridicării imunităţii diplomatice depline a şoferului ambasadei din Singapore

Maşina ambasadei României implicată în accidentul din Singapore (Imagine: Asiaone)

"MAE a decis în mod expres că şoferul ambasadei române la Singapore poate participa ca martor într-o procedură prealabilă actului juridic", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE român, Lucian Rosenfeld.

El a precizat însă că nu s-a pus nici un moment problema ridicării imunităţii diplomatice depline a şoferului ambasadei române.

Cotidianul Straits Times din Singapore a relatat, în ediţia electronică de sâmbătă, că România ar fi ridicat imunitatea diplomatică a şoferului reprezentanţei României la Singapore, după ce autorităţile locale au solicitat ca acesta să compară ca martor la investigaţia preliminară.

Ambasadorul României la Tokyo, Aurelian Neagu, a primit joi două note verbale de la MAE din Singapore, dintre care într-una era invitat Silviu Ionescu personal la partea finală a anchetei privind accidentul din 15 decembrie, soldat cu moartea unei persoane, iar alta solicita prezenţa ca martor a şoferului ambasadei.

În privinţa primei note verbale, MAE precizase că a decis să îi comunice lui Silviu Ionescu conţinutul acesteia, dar a subliniat că nu i se poate substitui lui Ionescu în ceea ce priveşte exercitarea drepturilor procesuale şi nu poate trasa o anumită linie de conduită a acestuia.

În 15 decembrie 2009, o maşină aparţinând ambasadei române, un Audi A6 de culoare neagră, a lovit trei pietoni, în jurul orei locale 3.10 (14 decembrie, 21.10, ora României), la Bukit Panjang. Una dintre victime, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian şi a murit în ziua de Crăciun, iar ceilalţi doi pietoni au fost, de asemenea, răniţi. Presa din Singapore relata la jumătatea lunii decembrie 2009 despre acest eveniment rutier, referindu-se la o presupusă implicare a însărcinatului cu afaceri în acest accident rutier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici