"Magazinele de vise" din Iaşi ar putea fi închise

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a anunţat, miercuri, că a emis o dispoziţie privind interzicerea comercializării plantelor etnobotanice în municipiu, instituţia urmând să dea în judecată firmele care vând astfel de produse în vederea anulării autorizaţiilor de funcţionare.

172 afișări
Imaginea articolului "Magazinele de vise" din Iaşi ar putea fi închise

"Magazinele de vise" din Iaşi ar putea fi închise (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Gheorghe Nichita a declarat că a emis dispoziţia de interzicere a comercializării produselor etnobotanice în municipiul Iaşi după ce zeci de tineri au ajuns la spital în urma consumului de astfel de produse.

El a spus că sunt vizate cinci societăţi comerciale care deţin "magazine de vise".

Primarul a precizat că dispoziţia sa are caracter temporar, în condiţiile în care va fi elaborat un regulament privind comercializarea de produse etnobotanice, care va fi supus aprobării Consiliului Local.

"Până la reglementarea prin hotărârea Consiliului Local Iaşi, pe teritoriul administrativ al municipiului Iaşi se interzice comercializarea, distribuirea, oferirea gratuită, transmiterea sau intermedierea transmiterii plantelor, produselor vegetale şi a substanţelor care, prin forma ambalajului, conţinut, prezentare, instrucţiuni de utilizare, publicitate sau denumire, induc sau pot induce ideea că utilizarea acestora ar putea avea efecte similare celor ale plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante sau psihotrope", se arată în dispoziţia primarului din Iaşi.

Totodată, Nichita a spus că primăria va da în judecată cele cinci societăţi înregistrate la Registrul Comerţului, care au ca obiect de activitate comercializarea substanţelor ilegale, pentru a le anula autorizaţiile de funcţionare.

Firmele vizate sunt SC Bocelina SRL, SC Com Har SRL, SC Pricod Corporation SRL, SC Planto Calm SRL şi SC Bad Boys 4 Life.

"Vom încerca pe cale juridică să suspendăm activitatea celor cinci societăţi înregistrate. De astăzi (n.r. - joi) începe acţiunea în magazine, plus acţiunea în instanţă. Sper ca instituţiile statului abilitate în control şi verificare să-mi dea o mână de ajutor, pentru ca în final să le închidem", a afirmat primarul Gheorghe Nichita.

Zeci de pacienţi, majoritatea tineri, au ajuns în ultimele săptămâni la spital, în urma consumului de produse etnobotanice. Atât medicii ieşeni de la Spitalul de Urgenţe, cât şi reprezentanţi ai PNL şi PDL Iaşi au cerut primăriei să interzică funcţionarea magazinelor care vând etnobotanice în municipiu.

Comercializarea produselor etnobotanice a fost interzisă şi la Braşov, şi Bârlad. De asemenea, Primăria Suceava caută soluţii pentru închiderea magazinelor care comercializază astfel de produse. La Bucureşti, angajaţii Primăriei Sectorului 6 au demolat, în urmă cu o săptămână, un magazin de cartier aflat în apropierea unei şcoli. Totodată, consilierii locali din sectorul 6 au aprobat, marţi, un proiect privind interzicerea comercializării substantelor halucinogene, etnobotanice şi asimilate acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici