Magistraţii, consultaţi privind modificarea legii în legătură cu magistraţii cercetaţi

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Florica Bejinaru, a declarat, joi, că în urma petiţiei celor peste 400 de magistraţi se va solicita opinia instanţelor şi parchetelor cu privire la modificarea legii în legătură cu suspendarea din activitate a magistraţilor cercetaţi.

21 afișări
Imaginea articolului Magistraţii, consultaţi privind modificarea legii în legătură cu magistraţii cercetaţi

Preşedintele CSM, Florica Bejinaru (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Ca urmare, faţă de solicitarea din petiţie privind posibilitatea de a intra în şedinţe de judecată a persoanelor faţă de care s-a deschis o anchetă penală, Consiliul Superior al Magistraturii este ţinut să respecte întocmai actualele prevederi legislative, care reglementează momentul la care se poate dispune suspendarea din funcţie a unui magistrat", a spus Florica Bejinaru.

Ea a adăugat că plenul CSM a decis, joi, să consulte toate instanţele şi parchetele, urmând să analizeze sesizarea Ministerului Justiţiei cu propuneri de modificări legislative.

În privinţa suspendării procedurii de numire la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bejinaru a spus că nu există prevederi legale care să permită acest lucru şi este avută în vedere asigurarea resurselor umane la această instanţă.

"Consiliul a apreciat că vocaţia oricărui magistrat de a promova la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, indiferent de calitatea pe care o deţine, poate fi apreciată numai în raport cu condiţiile prevăzute de lege, iar rezultatul votului Consiliului, acordat într-o astfel de procedură, este supus controlului instanţelor, în conformitate cu prevederile legii", a mai spus Bejinaru.

Florica Bejinaru a mai spus că CSM s-a autosesizat în mai multe cazuri de abateri ale magistraţilor şi a cerut verificarea de către inspecţia judiciară, fiind preocupată de promovarea unui tratament juridic mai ferm al abaterilor de la Codul deontologic al magistraţilor, care nu sunt în prezent calificate drept abateri disciplinare.

Mai mulţi judecători au înaintat, în 25 martie, Consiliului Superior al Magistraturii un protest, afirmând că fiecare judecător şi procuror este dator să asigure respectarea valorilor profesiei: integritatea şi demnitatea.

Protestatarii au solicitat, totodată, suspendarea procedurii de numire a magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până la clarificarea modalităţii în care judecători, ulterior anchetaţi de DNA, au avut acces la cea mai înaltă poziţie în sistemul judiciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici