MAI ar putea avea un fond de stimulente pentru angajaţi

Angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) ar putea fi recompensaţi dintr-un fond de stimulente constituit prin reţinerea a 15 la sută din amenzile aplicate, din bunurile şi sumele în lei şi valută confiscate, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă.

121 afișări
Imaginea articolului MAI ar putea avea un fond de stimulente pentru angajaţi

MAI ar putea avea un fond de stimulente pentru angajaţi (Imagine: Mediafax Foto)

Conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă, Ministerul Administraţiei şi Internelor va constitui lunar fondul pentru acordarea de stimulente personalului din aparatul central al MAI şi din instituţiile şi structurile aflate în subordinea sau coordonarea acestuia, prin reţinerea unei cote de 15 la sută din veniturile atrase la bugetul de stat ca urmare a acţiunilor personalului propriu.

Aceşti bani ar urma să provină din sumele reprezentând valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi ulterior valorificate, din contravaloarea în lei a mijloacelor de plată în valută convertibilă sau neconvertibilă, legal confiscate, din sumele în lei confiscate, precum şi din valoarea amenzilor aplicate persoanelor fizice şi juridice, stinse prin încasare sau compensare.

Fondul pentru acordarea de stimulente se constituie pentru sumele rezultate din titluri de creanţă executorii, încasate la bugetul general consolidat. Modul de constituire şi utilizare a fondului de stimulente se stabileşte prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arată că majoritatea instituţiilor publice cu atribuţii de control acordă personalului propriu stimulente (premii) în bani proporţionale cu valoarea amenzilor aplicate sau a bunurilor confiscate şi valorificate, într-un procent care depăşeşte în multe cazuri 15% din valoarea sumelor rezultate din atragerea de venituri la bugetul de stat.

"În condiţiile în care personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor, prin activităţile desfăşurate, contribuie în mod decisiv la atragerea de venituri la bugetul de stat, aceştia beneficiază de premii într-un procent mult mai mic decât cel prevăzut pentru alte categorii de personal din sistemul bugetar care au atribuţii de control - cazul poliţiştilor, sau nu primesc niciun premiu sau stimulent - cazul cadrelor militare în activitate", se mai arată în nota de fundamentare.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, având în vedere caracterul similar al acţiunilor personalului MAI, care determină atragerea de venituri la bugetul de stat, se impune eliminarea discrepanţelor existente în prezent prin corelarea prevederilor legale ce se aplică personalului MAI cu dispoziţiile aplicabile celorlalte categorii de personal din sectorul bugetar.

MAI precizează că neadoptarea acestor măsuri ar avea consecinţe negative directe, în sensul amplificării nemulţumirilor reale pe fondul existenţei acestor discrepanţe, care pot duce la disfuncţionalităţi în îndeplinirea atribuţiilor funcţionale ale instituţiei.

În prezent, potrivit Legii 360/2002, pentru acţiuni deosebite care determină aducerea de venituri la bugetul de stat, poliţiştii pot fi recompensaţi cu până la 1% din cuantumul acestora, dar nu mai mult decât venitul lor brut anual, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului de Interne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici