MAI: Peste 40.000 de oameni sunt aşteptaţi la evenimentele organizate de ziua Unirii Principatelor/ IGPR: Peste 8.000 de poliţişti vor acţiona suplimentar în cele patru zile libere

Peste 40.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe, pe 23 şi 24 ianuarie, la cele 70 de evenimente publice organizate în ţară pentru sărbătorirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, susţine Ministerul de Interne care anunţă măsuri suplimentare de siguranţă.

559 afişări
Imaginea articolului MAI: Peste 40.000 de oameni sunt aşteptaţi la evenimentele organizate de ziua Unirii Principatelor/ IGPR: Peste 8.000 de poliţişti vor acţiona suplimentar în cele patru zile libere

MAI: Peste 40.000 de oameni sunt aşteptaţi la evenimentele organizate de ziua Unirii Principatelor/ IGPR: Peste 8.000 de poliţişti vor acţiona suplimentar în cele patru zile libere

În zilele de 23-24 ianuarie, în 34 de judeţe şi în Bucureşti vor fi organizate 70 de evenimente publice pentru 158 de ani de la "Mica Unire", evenimente la care vor lua parte peste 40.000 de oameni. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susţine că în acest context este nevoie de măsuri sporite de ordine şi siguranţă publică, fiind mobilizate forţe suplimentare.

"Pentru buna desfăşurare a acestor manifestări vor fi mobilizaţi aproape 2.000 de poliţişti şi jandarmi. Zilnic, aproximativ 8.000 de poliţişti, peste efectivul suplimentar, vor fi la datorie pentru a preveni şi combate săvârşirea de fapte antisociale, acordând o atenţie deosebită manifestărilor publice la care se preconizează un număr mare de participanţi. Totodată, peste 2.000 de poliţiştii rutieri vor acţiona pe principalele artere rutiere pentru fluidizarea traficului şi prevenirea accidentelor rutiere grave. Având în vedere că în aceste zile se preconizează creşterea valorilor de trafic, mai ales pe drumurile care converg către zonele turistice, recomandăm cetăţenilor să manifeste o atitudine prudentă la volan, prin adaptarea vitezei la condiţiile meteorologice şi a celor din trafic.Pentru paza obiectivelor şi pentru alte acţiuni de ordine publică, sunt zilnic la datorie aproape 4.000 de jandarmi, iar în staţiunile montane sunt pregătiţi să intervină în sprijinul turiştilor peste 600 de jandarmi montani", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Pentru intervenţia medicală de urgenţă, oficialii susţin că sunt pregătite, la nivel naţional, 286 de autospeciale SMURD, 750 de ambulanţe şi 12 elicoptere.

"Pentru monitorizarea situaţiilor de risc pentru populaţie şi coordonarea acţiunilor structurilor MAI, la nivelul ministerului, în toată această perioadă, va fi activat Centrul Naţional de Conducere Integrată", se notează în comunicat.

Executivul a stabilit miercuri, printr-o Hotărâre, ca ziua de luni, 23 ianuarie 2017, să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, făcând legătura între zilele nelucrătoare de weekend, 21-22 ianuarie, şi ziua liberă de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

Peste 8.000 de poliţişti se vor afla în stradă, suplimentar, în perioada 21-24 ianuarie, pentru măsuri de ordine şi siguranţă publică ,iar agenţii de la rutieră vor acţiona cu 350 de aparate radar, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române(IGPR).

"În perioada 20- 24 ianuarie, 8.768 de poliţişti vor acţiona suplimentar faţă de cei care se află în dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică, pentru prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni rapid atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale. Pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, se vor organiza zilnic 3.353 de patrule de siguranţă publică şi vor fi utilizate 2.863 de mijloace auto. Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.", se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Pe şosele, în special în zonele turistice, agenţii de la poliţia rutieră vor amplasate 350 de aparate radar iar în 214 trenuri de călători şi 248 de staţii de cale ferată vor patrula poliţişti de la transporturi, precizează sursa citată.

"De asemenea, în această perioadă, poliţiştii de la transporturi vor patrula în 12 aerogări (internaţionale şi naţionale), precum şi în 21 de porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre. Totodată, 45 de trenuri de marfă vor fi însoţite, pe durata deplasării, de către poliţişti.Având în vedere că în această perioadă, la nivel naţional, sunt preconizate a se desfăşura activităţi circumscrise „Zilei Unirii Principatelor Române”, constând în manifestări comemorative, cultural-artistice, depuneri de coroane, ceremonialuri religioase şi militare pe raza a 34 de judeţe, în 65 locaţii, la care se estimează prezenţa a peste 39.000 de persoane, Poliţia Română vă recomandă ca, în caz de nevoie, să apelaţi cu încredere 112 - Apelul Unic de Urgenţă.", se notează în comunciatul IGPR.

Executivul a stabilit miercuri, printr-o Hotărâre, ca ziua de luni, 23 ianuarie 2017, să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, făcând legătura între zilele nelucrătoare de weekend, 21-22 ianuarie, şi ziua liberă de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici