Mama Andreei Paul Vass, consilier local într-o comună din Sălaj, este în conflict de interese

ANI a constatat că mama consilierului economic al premierului Andreea Paul Vass, Mărioara Vass, este în conflict de interese, după ce firma acesteia a primit două contracte în valoare de 21.180 de lei de la Primăria comunei Bobota, judeţul Sălaj, unde aceasta este consilier local.

1025 afișări
Imaginea articolului Mama Andreei Paul Vass, consilier local într-o comună din Sălaj, este în conflict de interese

Andreea Paul Vass (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

Anunţul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a fost transmis miercuri dimineaţă, la câteva ore după ce Andreea Paul Vass a anunţat că refuză nominalizarea pentru postul de ministru al Economiei, din motive personale.

ANI susţine că Mărioara Vass, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bobota, judeţul Sălaj, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, întrucât a încheiat două contracte în valoare de 21.180 de lei, între SC MAVAS M&G SRL, societate în cadrul căreia deţine calităţile de administrator şi asociat unic, şi două unităţi de învăţământ preşcolar.

Finanţarea acestor contracte a fost asigurată din bugetul iniţial al comunei Bobota pe anul 2010, acesta fiind suplimentat ulterior, iar Mărioara Vass a participat, în calitate de consilier local, atât la procesul de decizie privind adoptarea bugetului local pe anul 2010, cât şi la suplimentarea ulterioară a acestuia, se arată într-un comunicat de miercuri al ANI.

Evaluările în cazul Mărioaraei Vass au început în 5 iulie 2011, aceasta fiind informată despre începerea procedurii de evaluare în 12 august 2011 şi 9 ianuarie 2012. Mărioara Vass a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, a precizat ANI.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj să facă cercetări în cazul Mărioarei Vass privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese. De asemenea, ANI a dispus iniţierea demersurilor în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

"Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective", se mai arată în comunicatul ANI.

Potrivit articolului 2531 din Codul Penal al României, "conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv".

De asemenea, potrivit prevederilor Legii 161 din 19 aprilie 2003, "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative".

Andreea Paul Vass a anunţat, marţi seară, că a refuzat nominalizarea pentru portofoliul Economiei, menţionând că "argumentele sunt în primul rând personale" şi că le mulţumeşte colegilor din PDL pentru încrederea acordată.

"Nu am de gând să fac rabat de la drumul meu echilibrat. Toate la timpul lor", a spus Vass, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Ea le-a transmis mulţumiri colegilor din PDL care au desemnat-o şi a subliniat că decizia de a refuza nominalizarea ţine de argumente personale.

"Le mulţumesc tare, tare mult colegilor din PDL care şi-au pus încrederea în mine", a mai spus Vass, refuzând să facă alte precizări.

Andreea Paul Vass, Gabriel Berca, Cristian Petrescu, Alexandru Nazare, Stelian Fuia, Cătălin Baba, Răzvan Mustea, Claudia Boghicevici şi Bogdan Drăgoi sunt propunerile PDL pentru miniştri în Cabinetul Ungureanu, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Conform surselor citate, Andreea Paul Vass a obţinut cel mai mic număr de voturi în Colegiul Director al PDL, dintre persoanele propuse de partid ca miniştri în Cabinetul Ungureanu.

Potrivit gandul.info, în principiu, liderii PDL nu au avut mari obiecţii în privinţa noilor miniştri, singura problemă fiind în cazul Andreei Paul Vass, propusă de Emil Boc, pentru a-i lua locul lui Ion Ariton. "Ce să caute la Economie când nu ştie care este diferenţa dintre watt şi volt", ar fi comentat un lider PDL nemulţumit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici