Mama copilului maltratat de o asistentă maternală vrea despăgubiri

Mama naturală a lui Lucian Rostaş, copilul de patru ani care a murit după ce ar fi fost maltratat de o asistentă maternală din Bistriţa, vrea despăgubiri de 30.000 de lei de la aceasta şi 150.000 de euro de la funcţionarii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

127 afișări
Imaginea articolului Mama copilului maltratat de o asistentă maternală vrea despăgubiri

Marcela Făgărăşan, asistenta maternală acuzată de omor deosebit de grav (Imagine: Mediafax Foto)

Mama naturală a lui Lucian Rostaş vrea despăgubiri de la funcţionarii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) pentru că îi consideră vinovaţi de moartea copilului.

Avocata Ingrid Alexandrescu, care o reprezintă din oficiu pe Sumita Rostaş, mama naturală a copilului, a declarat, miercuri, că femeia solicită despăgubiri materiale în cuantum de 30.000 de lei Marcelei Făgărăşan, bani pe care i-a cheltuit cu înmormântarea şi pomenile copilului, respectiv 150.000 de euro din partea funcţionarilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, cu titlu de daune morale.

Potrivit sursei citate, Sumita Rostaş vrea să obţină aceşti bani nu pentru sine, ci pentru ocrotirea copiilor daţi în plasament şi aflaţi în situaţii similare cu copilul ei, Lucian (patru ani).

"Dacă va obţine aceşti bani, va înfiinţa o fundaţie pentru copiii daţi în plasament. Asigur că se va întâmpla aşa. Mi se pare normal să ceară despăgubiri morale nu atât pentru sine, cât pentru a trage un semnal de alarmă că sistemul i-a ucis copilul. Decât să plătească statul aceşti bani, mai bine să-i plătească cei vinovaţi", a declarat Ingrid Alexandrescu, care susţine că banii vor fi obţinuţi printr-un sechestru asigurator care va fi pus pe averile angajaţilor DGASPC Bistriţa-Năsăud.

Potrivit sursei citate, Sumita Rostaş are statutul de parte vătămată în dosarul în care este cercetată pentru omor deosebit de grav Marcela Făgărăşan şi are statul de martor în dosarul în care sunt cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu cei doi directori ai DGASPC şi cei trei funcţionari publici cu responsabilităţi directe în asistenţa maternală.

Ingrid Alexandrescu a declarat că, în primul dosar, cel în care Marcela Făgărăşan este acuzată de omor deosebit de grav, se aşteaptă din partea Institutului "Mina Minovici” expertiza psihiatrică, iar din partea legiştilor raportul medico-legal după autopsierea cadavrului lui Lucian. Cel mai probabil, ambele documente ar trebui să parvină procurorilor până la jumătatea acestei luni.

În al doilea dosar, sunt cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu cei cinci funcţionari ai DGASPC, iar Marcela Făgărăşan are statut de martor, ea declarând procurorilor că îi consideră, la rândul ei, vinovaţi pe cei cinci funcţionari.

"Am văzut mărturia asistentei maternale care a spus că nu a vrut să-l ia pe Lucian în îngrijire, dar i-a fost dat cu forţa sub ameninţarea că, dacă nu îl primeşte, va pierde banii primiţi de la stat pentru celălalt copil şi va fi eliminată din sistem. În plus, femeia mai spune că, de mai multe ori, a cerut DGASPC să i se ia copilul fiindcă nu se descurcă cu el, dar nu a ascultat-o nimeni", a declarat Ingrid Alexandrescu.

Avocata a vizitat-o, miercuri, pe clienta sa şi a aflat că starea ei de sănătate este gravă.

"Trebuie să fie transferată de urgenţă la un spital-penitenciar, întrucât anul trecut a fost operată la sân şi i-a reapărut un nodul. În plus, face crize tot mai dese de epilepsie şi nu mai poate rămâne în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. I-am cerut şefului IJP să ia măsuri în acest sens", a declarat Ingrid Alexandrescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici